Castrol EDGE Titanium Trial #Virtualdrift

Castrol EDGE presenteert een wereldprimeur met de nieuwe Titanium Trial race-challenge. Formula Drift-professional Matt Powers racet in zijn Roush Stage 3 Mustang terwijl hij een virtual reality headset draagt, de Oculus Rift Development Kit 2. Hij is helemaal afgesloten van de reële wereld en zit midden in een snel veranderende virtuele wereld in 3D.

Als eerste ter wereld combineert Castrol EDGE videogame-technologie met een race- ervaring in de reële wereld. Dat gebeurt met een speciale auto en virtual reality- technologie: een door de computer gegenereerde wereld reageert op de bewegingen van de rijder en de auto in realtime.

https://www.youtube.com/watch?v=wmZG50zltn4

De ervaring lijkt op een videogame: een waanzinnig landschap met neerstortende rotsblokken, een afbrokkelend parcours, tunnels, afdalingen via steile rotsen en er duikt zelfs nog even een ander race-icoon op. Ondertussen verandert de omgeving voortdurend; het reageert op iedere manoeuvre van Matt Powers.

Race-challenge
De challenge maakt deel uit van de Titanium Trials van Castrol EDGE, een serie weergaloze race-challenges die mens en machine laten samenwerken voor grensverleggende prestaties. Castrol EDGE, versterkt met TITANIUM FSTTM – op het moment Castrols technologisch meest geavanceerde en sterkste olie – maakt zulke prestaties mogelijk.Na de uitdaging van deze Virtual Drift Trial zei Matt Powers: “Deze Virtual Drift was ongelofelijk spannend en uitdagend, zoiets heb ik echt nog nooit meegemaakt. Het was echt vet. Alleen al natuurlijk om de nieuwste generatie gametechnologie te mogen ervaren en uitproberen, maar ook om te zien wat dit voor mogelijkheden biedt voor de motorsport in het algemeen, dat gaat ieder voorstellingsvermogen te boven. Ik moest echt vertrouwen op mijn instincten en de wagen. Met de kracht van Castrol EDGE in de motor kon ik er gelukkig wel op rekenen dat de wagen maximaal zou presteren.”

Eerdere trial
Net als bij Titanium Strong Blackout (de eerste Titanium Trial), was het parcours zo ontworpen dat Powers en zijn Mustang tot het uiterste moesten gaan. Ze wisten deze uitdaging tot een goed einde te brengen dankzij Castrol EDGE. Castrol EDGE gaf Powers de kracht om er een schepje bovenop te doen en een Titanium sterke topprestatie neer te zetten.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=0WKis4NYLHo

Techniek achter de race-challenge
De geheel nieuwe technologie achter de beproeving is ontwikkeld door Castrol EDGE en creatieve technologen, Adam Amaral en Glenn Snyder. Door het uitlezen van de gegevens van de interne diagnostics (OBD2-data) en externe positie- trackingsystemen (GPS en traagheidsmeting), kon het team de gegevens synchroniseren met Powers’ helm, een Oculus Rift DK2. Zo konden ze van een stationaire ervaring – zoals van iemand die op een stoel zit te gamen – een mobiele ervaring maken: een coureur in een rijdende wagen. Dit team is er als eerste ooit in geslaagd om van een echte auto een gigantische gamecontroller te maken, zodat Powers al rijdend over het circuit de werkelijkheid als virtuele wereld via zijn helm kon ervaren.Alles werd nauwkeurig vastgelegd: van de stuurhoek en het draaien van de wielen tot de dynamische demping en de positie van het gas, zodat Castrol EDGE het voertuig met vrijwel exacte precisie in de virtuele wereld kon simuleren. De Oculus Rift DK2 wordt 75 keer per seconde bijgewerkt. Nieuwe technologie was dus nodig om dat aantal updates te evenaren of te verbeteren om voor Powers een naadloze rijervaring te creëren. Door ervaring en aandacht voor ook de kleinste details kon de Trial tot leven gebracht worden.

Bekijk hier de ‘Making of’-video https://www.youtube.com/watch?v=fkobHlXKFY8