Web summit

Wat een week was het. Sommigen dachten dat Trump niet kon winnen. Het gebeurde wel. Sommigen dachten dat de Web Summit na jaren Dublin een verhuizing naar Lissabon niet zou overleven. Toch gebeurde dat ook. Van een andere orde, toegegeven, maar het geeft aan dat alles open staat voor verandering. Niet alleen is het ‘the times they are changing’. Wij zijn de verandering zelf, hoewel we het niet altijd doorhebben.

Web Summit 2016 in Lissabon is wederom een geslaagd event vol met enthousiaste entrepreneurs en hoopvolle startups. De lange gangpaden met vierkante meters jonge honden zijn korter, er is meer ruimte voor grotere stands en landen-corners, maar de ondernemende vibe, het opzwepende sfeertje is positief als altijd. Uiteraard ook hier weer tal van ideeën die nooit werkelijkheid worden, maar zoals Gary Vaynerchuk vanaf Centre Stage riep: “Nobody gives a f*ck. Just do it. Try it! Act on it while other people are thinking whether or not they should do”. Hij was overigens een van de weinige sprekers die het publiek echt wist te raken en te interesseren. De andere talks misten vaak diepgang en de echt grote namen zoals in voorgaande jaren stonden op wat uitzonderingen zoals Gary na niet op de agenda.

De aandacht gaat dan dus automatisch uit naar de startups en dat is eigenlijk ook nog steeds het leukste aan Web Summit. Lissabon zorgde voor de juiste faciliteiten zoals een prettige conferentieruimte, goed eten en drinken en een warm welkom aan de zo’n 50.000 bezoekers. Waaronder veel Nederlanders. Met een eigen paviljoen, redelijk wat startups met daadwerkelijk een goed verhaal, Prins Constantijn (StartupDelta) en Werner Vogels (CTO Amazon) aanwezig en diverse Dutch Drinks in het avondprogramma waren we goed vertegenwoordigd. Ons land heeft een goede reputatie wat betreft ondernemerschap en een goed startup-klimaat, maar ik vrees dat Lissabon, mede dankzij het mediterrane klimaat op punten voorloopt om de startup-valley van Europa te worden.

Lees ook ons overzicht van de beste startups op Web Summit.