• Servervirtualisatie stabiel, desktopvirtualisatie neemt nog steeds toe
  • Servervirtualisatie vooral populair in publieke en semipublieke sector

Breda, 18 oktober – Ruim driekwart van alle organisaties met vijftig of meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. De meest toegepaste oplossing voor servervirtualisatie is VMware (75%), waarna op gepaste afstand Microsoft en Citrix volgen met respectievelijk 17 en 7 procent. Dit blijkt uit een marktanalyse van database marketingorganisatie Computer Profile, waarbij ruim 6.200 IT-beslissers van organisaties met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd over de infrastructuur binnen hun organisatie.

Servervirtualisatie is de meest toegepaste vorm van virtualisatie onder Nederlandse bedrijven en organisaties, voor desktopvirtualisatie, applicatievirtualisatie en andere vormen van virtualisatie. Vooral in de publieke en semipublieke sector wordt op grote schaal servervirtualisatie toegepast. Zo heeft 94 procent van de overheidsorganisaties, 87 procent van de zorginstellingen en 83 procent van de onderwijsorganisaties zijn servers volledig of deels gevirtualiseerd, met oplossingen als VMware EXSX(I) en Microsoft Hyper-V. De transportsector sluit de rij wat betreft de adoptie van servervirtualisatie, met bijna tweederde van de bedrijven dat in ieder geval een deel van zijn servers heeft gevirtualiseerd.

Over alle branches is het marktaandeel van VMware in servervirtualisatie met 2,5 procentpunt gestegen, terwijl dat van Citrix en Microsoft nagenoeg gelijk is gebleven. Waar Citrix vooral een sterke marktpositie in het publieke domein heeft, is Microsoft goed vertegenwoordigd onder medium sized businesses van 50 tot 250 medewerkers.

Desktopvirtualisatie neemt toe

De adoptie van virtuele desktops heeft de afgelopen vijf jaar een snelle groei laten zien. In 2013 gaf een kleine tien procent van de organisatie aan te beschikken over desktopvirtualisatie, twee jaar later was dat percentage verdubbeld. In 2017 is dat gestegen naar bijna een kwart van de organisaties. De groei lijkt daarmee wel enigszins af te vlakken.

Het zijn de enterprise organisaties waar de adoptie van desktopvirtualisatie het grootst is, met 41 procent van de organisaties met meer dan duizend medewerkers en 40 procent van de organisaties met vijfhonderd tot duizend medewerkers die hun desktops volledig of deels gevirtualiseerd hebben. Bij organisaties met twee- tot vijfhonderd medewerkers is dat 30 procent, terwijl bij de kleinere organisaties met vijftig tot honderd medewerkers de penetratiegraad 16 procent is.

Vooral binnen de overheidssector en de financiële branche was er een sterke stijging in de adoptie van desktopvirtualisatie, met respectievelijk een verdrievoudiging en een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Ruim zes op de tien desktopvirtualisaties betreft een Citrix-oplossing. Citrix is daarmee de meest gekozen oplossing als het gaat om desktopvirtualisatie. Citrix is vooral goed vertegenwoordigd bij multinationals, met ruim 70 procent marktaandeel. In de publieke sector wordt VMware relatief veel gebruikt, terwijl Microsoft vooral bij medium sized organisaties in trek is.

Applicatievirtualisatie

In het algemeen laat het aantal geïmplementeerde virtualisatie-oplossingen nog steeds een stijgende lijn zien. Dit is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan applicatievirtualisatie. Op het gebied van applicatievirtualisatie-oplossingen zijn vooral Citrix Xenapp en Microsoft App-V populair.