(Niet?) functioneel bloot
Midden in het huidige reclamegeweld rond het jaarlijkse overstapmoment voor onze zorgverzekeringen, kreeg ik opeens een opvallende advertentie onder ogen. Eenvoudig, in zwart-wit, en overduidelijk gedateerd.
Een paar dingen vielen me op:
Een advertentie waar veel tekst in staat. Dat zijn we niet meer gewend. Alle relevante informatie moest toen eigenlijk al in de advertentie, want je kon niet verwijzen naar een website of een app. En mensen waren ook langere teksten gewend.
Je kon wél bellen en dan vragen om de ‘openhartige folder’.
De advertentie is gericht op studenten, vandaar de wat informele toon en de olijke woordspeling met betrekking tot het uitkleden. De spatiefout in de kopregel zullen we ze maar vergeven, want in de bodycopy staat het wel goed.
De foto van de man is ook veelzeggend. Moets dit een student voorstellen? Zó mager en zo weinig gespierd?
Beetje sullig?
Maar dan wel weer uitgerust met wat wij tegenwoordig een ‘pornosnor’ zouden noemen. En met de verzekeringspolis als schaamlap.
De seventies, ongetwijfeld. 1978 om precies te zijn.
En om dat maar eens te bevestigen: kijk eens naar het bedrag van de jaarpremie, 340 gulden per jaar.
340 gulden, dat komt neer op zo’n 155 euro per jaar. ofwel nog geen 13 euro per maand.
En ik heb het er even voor u bijgezocht: Zilveren Kruis werft momenteel studenten met een basiszorgverzekering van 132 euro per maand. Tien keer zoveel dus. maar wel in 44 jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse premieverhoging van 5,4%. Niet eens zo heel gek dus.
En dan de vergelijking met het uitkleden. Die zien we wel vaker.
Zo won telecomprovider Scarlet (wie?) in 2005 nog een reclameprijs met dit thema en een nog jonge Beau Van Erven Dorens.
Fysiek beter, maar nu weer wat lullig afgebeeld door de schoenen en de witte onderbroek. Waarover Beau zich later overigens nog wel zou beklagen: “Weet je wat er gebeurd was met mij? Om even eerlijk te zijn. Ze hadden zelfs iets weggeshopt uit mijn broek, want ze vonden dat echt heel raar staan.“
Waarvan akte.
En ik vond nog een paar campagnes die nadrukkelijk het verband legden tussen uitkleden en zorg. Dit keer activistisch ingestoken, met een socialistische signatuur. uit 2008 (SP) en 2014 (Socialistische Mutualiteiten).
Het thema is dus niet heel origineel, maar waarschijnlijk wel effectief. Recenter materiaal kon ik zo snel niet vinden, wellicht dat ‘niet-fuctioneel’ reclamebloot ook niet geheel woke is.