Traditionele architectuur gaat gebukt onder sterke groei verbonden apparatuur en diensten

Belangrijkste punten:
– Oproep aan service providers op LTE World Summit deze week in Amsterdam
– Schaalbaarheid en betrouwbaarheid kernelementen bij Internet of Things
– Cloud is grootste drijvende kracht achter IoT: binnen nu en vijf jaar zal meer dan 90 procent van alle IoT-data op platformen van service providers worden gehost

Service providers worden opgeroepen hun infrastructuren ‘Internet of Things-ready’ te maken; veel huidige architecturen zijn niet in staat in te spelen op de komende behoeftes om innovatieve, klantgerichte diensten te leveren.

Volgens Cisco zullen in 2020 zo’n 50 miljard apparaten verbonden zijn met internet. IDC schat de marktwaarde hiervan in op 7,1 biljoen dollar. Het is dan ook een van de belangrijkste agendapunten op LTE World Summit, dat van 23-25 juni plaatsvindt in Amsterdam.

“Het Internet of Things legt een enorme druk op service providers, maar biedt ook kansen. De huidige, traditionele architecturen zijn er niet op ingericht om de belasting door alle apparaten aan te kunnen”, aldus Bart Salaets, head of solution architects EMEA bij F5 Networks, en spreker op LTE World Summit. “We hebben een netwerkinfrastructuur nodig die de hoeveelheid data niet alleen kan transporteren, maar ook de applicaties en de apparatuur waarop deze staan, kan optimaliseren en beveiligen. Het IoT vergroot niet alleen de hoeveelheid dataverkeer, het versterkt ook de druk op de signaling infrastructuur die beheerd moet worden.”

De applicaties vormen een drijvende factor achter het aantal verbonden apparaten. Hierbij moet men met verschillende zaken rekening houden, zoals toegang- en identiteitscontrole, de behoefte aan snelle uitrol van services en het verrijken van de gebruikerservaring. Salaets: “Er is behoefte aan een robuuste, schaalbare, veilige en programmeerbare infrastructuur om de massale verkeerstoename en groei aan signaling aan te kunnen.”

Vooruitzicht
Volgens IDC zal in 2020 meer dan 90 procent van alle IoT-data op platformen van service providers wordt gehost. In 2018 zal de marktwaarde van zakelijke SaaS-toepassingen 50,8 miljard dollar bedragen, een jaarlijkse groeiratio van 17,6 procent sinds 2014.

Salaets: “Een IoT-ready infrastructuur vereist een belangrijke verschuiving in de manier waarop de netwerkinfrastructuur het enorme aantal apparaten en diensten gaat beheren, monitoren en te gelde te maken. Dit moet stapsgewijs verlopen; het is niet iets waar men lichtzinnig over moet denken of zonder langetermijnvisie over moet beslissen. Het gaat om de efficiëntie van het netwerk, de interoperabiliteit, de beveiliging van het bedrijf, algehele performance en beveiliging van diensten geleverd aan de gebruikers.”