Breda, 9 juli 2018 – Samsung is Apple voorbij gestreefd als het gaat om zakelijke mobiele telefonie. Dit blijkt uit een marktanalyse van Computer Profile, specialist in data driven marketing, waarbij bijna 5.000 beslissers van Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd. Uit de analyse wordt ook duidelijk dat Microsoft de slag heeft verloren. 

Apple en Samsung maken al enkele jaren samen de dienst uit op de markt van zakelijke telefonie. Maar het is dit jaar voor het eerst dat het marktaandeel van Samsung (48,7) het marktaandeel van Apple (44,5%) overstijgt. Microsoft/Nokia* lijkt daarentegen definitief afgehaakt. In 2016 haalde Microsoft met 20,5 nog zijn hoogste marktaandeel in de zakelijke smartphone markt, inmiddels is dat teruggelopen via 15,5 procent afgelopen jaar naar 3,9 procent nu. Van de andere spelers in de markt is Huawei het enige smartphonemerk dat zijn aandeel nog iets zag stijgen naar 1,5 procent. De overige merken zien hun aandeel onder de een procent zakken (HTC 0,6%, Motorola 0,5%, BlackBerry 0,1%) en lijken daarmee van het toneel te verdwijnen.

 

Mobiele operating systemen
Wat betreft de besturingssystemen van zakelijke smartphones laat de markt een beeld zien dat gelijke tred houdt met de positie van de verschillende smartphonefabrikanten. Google Android (50%) en Apple iOS (46%) verdelen de markt, terwijl de penetratiegraad van Windows-besturingssystemen in navolging van eerder al BlackBerry en Symbian nagenoeg tot nul is gereduceerd.

 

Mobile Device Management

Steeds meer bedrijven gebruiken speciale softwareoplossingen voor het beheer van hun mobiele apparaten die binnen de organisatie in omloop zijn. Over alle sectoren heen steeg de toepassing van mobile device management-oplossingen (MDM) van 16 procent in 2016 naar 27 procent nu. Binnen de gezondheidszorg en het onderwijs is zelfs sprake van meer dan een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Bij overheidsorganisaties is de penetratiegraad van MDM-software met 53 procent verreweg het hoogst. Opvallend is dat construction en transport een daling laten zien in het gebruik van MDM-software.

 

Mobile Device Management-aanbieders

De markt van MDM-software is in tegenstelling tot de zakelijke mobiele telefoniemarkt nog volop in beweging, met veel verschillende aanbieders die hun marktaandeel flink zien stijgen dan wel fors zien dalen. Koplopers zijn vooralsnog het Californische Mobileiron en VMware AirWatch, met een aandeel van respectievelijk 23 en 18 procent. Microsoft Intune (10,1%), Citrix XenMobile (9,6%) en BlackBerry Good (9,2%) kloppen echter op de deur. Want waar het aandeel van de twee eerstgenoemde vendoren terugloopt (Mobileiron ging van 32 procent in 2016 naar 23 procent nu en VMware ging over dezelfde periode van 20,1 naar 18 procent), winnen met name Microsoft en BlackBerry aanzienlijk. Microsoft ging van 0,5 procent in 2016 naar 10,1 procent nu en BlackBerry van 5,2 procent in 2016 naar 9,2 procent nu). Daarachter ziet Apple zijn marktaandeel juist weer teruggelopen, van 7,8% in 2016 naar 4,4% nu, terwijl een rits aan vendoren zich in de afgelopen twee jaar een positie op de markt heeft verworven. Cisco Meraki (3,8%), IBM MaaS360 (3,4%), Samsung Knox (2,9%), Sophos (2,5%) en Into (2,3%) zijn inmiddels allemaal goed voor meer dan twee procent marktaandeel.

 

* Tot vorig jaar had Microsoft alle smartphone-activiteiten overgenomen van Nokia. Dit jaar is Nokia een zelfstandig label en opgenomen in de analyse als afzonderlijke fabrikant.