doctor

Stockfotografie is veelal een noodzakelijk kwaad. Het zijn misschien soms wel fraaie beelden, maar het blijft nep, precies iets wat je niet wilt uitstralen. Ook wij maken er wel eens gebruik van, zelfs op onze site staan er enkele, maar de voorkeur gaat uit naar authentiek beeldmateriaal. Het is een cliche, maar beelden zeggen meer dan woorden, en beelden zijn ook een handig communicatiemiddel. Vraag je echter wel altijd af of de afbeelding je verhaal en dus je reputatie ondersteunt. In de zorgsector blijkt dat namelijk regelmatig fout te gaan.

Een groep Nijmeegse onderzoekers heeft ontdekt dat het merendeel van de medische stockfotografie feitelijke fouten bevat. Hun onderzoek naar de relatie tussen infectiegevaar en media, gaat specifiek in op de vraag of beelden een verkeerd voorbeeld kunnen stellen. En dat doen ze! Van de 800 bekeken foto’s bleek 89 procent een fout te bevatten. Van mannelijke (!) dokters met lange mouwen en/of een open jas tot vrouwelijke (!) verpleegkundigen met sieraden. Onjuist en vooroordeelbevestigend. Iedere zorginstelling die gebruikmaakt van deze beelden geeft een verkeerd beeld af aan zowel de buitenwereld als de medewerkers.

Een reputatie bouw je niet alleen op met wat je doet, maar (zeker) ook met de communicatie rondom die daden. In woord en in beeld! Hoe kun je het beeld dat mensen van je hebben beter sturen dan met beelden zelf? De keuze voor een passende afbeelding moet dus niet klakkeloos worden genomen. En laat het echt zijn. Van goede kwaliteit, dat wel, maar vooral ook echt. Echt goed.

Bovenstaande foto is trouwens ook stockmateriaal. En kijk eens naar zijn open jas met lange mouwen…