Wanneer kom ik dan in het FD? Hoe vaak wordt dit persbericht opgepikt? Kunnen we een prestatie-deal maken? De eerste twee vragen beantwoord ik vaak met ‘Weet ik niet’, de laatste steevast met ‘nee’. We gaan echt niet nog harder werken als er een compensatie of incentive aan gekoppeld wordt. We doen al ons best voor iedereen. PR blijft een lastig te grijpen bedrijfsmiddel, en toch voor velen onmisbaar in de bedrijfsvoering. Bedrijven die denken in keiharde uitkomsten, en dan kijken naar bijvoorbeeld coverage, komen bedrogen uit. Tuurlijk, wij leveren resultaat. Sterker nog, bij de bedrijven die Europees actief zijn, horen wij vaak bij de best scorende landen, terwijl je op basis het marktaandeel van een klant (en budgetverdeling) anders zou verwachten. Maar het is natuurlijk interessanter om te kijken wat het nou structureel oplevert.

Daarvoor zijn de reguliere meetings met klanten zo belangrijk, omdat je dan niet alleen de dagelijkse van zaken meekrijgt, maar soms resultaten hoort die een gevolg zijn van een van onze activiteiten. Wij maakten bijvoorbeeld voor de Quoratio Groep een case study over de inzet van RPA (Robotic Process Automation) bij een ziekenhuis waarbij handmatige administratieve processen worden geautomatiseerd zodat er meer tijd voor de zorg overblijft. Ik sprak de woordvoerder van het ziekenhuis een paar maanden later weer, voor een interview, en hij gaf aan dat naar aanleiding van het eerdere verhaal meerdere ziekenhuizen contact hadden opgenomen om meer te horen over hun aanpak. Het ziekenhuis wil voorloper zijn, en dankzij deze PR-acties waren ze zo gepositioneerd.

De eerste acties die we voor onze nieuwe klant Alicia uitvoerden, resulteerden in een artikel op MT/Sprout. Bij de evaluatie van dat project, hoorden we dat er naar aanleiding van het artikel niet alleen meermaals was gebeld voor meer informatie, er kwam zelfs een nieuwe klant uit voort. Direct resultaat, dan praat je makkelijk door over de toegevoegde waarde van PR.

PR-resultaten brengen ook weer nieuwe PR-activiteiten op gang. Na het weten te plaatsen van verschillende artikelen voor plasticrecycler Umincorp, nam een ander gerelateerd vakblad contact op met een interviewaanvraag.

En soms heeft iets wat tijd nodig om te landen. Al een paar keer hebben we voor KwikFit de bandenmonitor gecommuniceerd – een actuele status van de verhouding tussen onder andere zomer- en winterbanden. De liefhebbers in de vakmedia pikten deze berichten op, maar daarbij bleef het vooralsnog. Tot het laatste kwartaal. Door het bericht wat extra informatie mee te geven, krijg het weer actualiteitswaarde én nieuwswaarde, ook voor de algemene media waaronder het AD en radio-coverage bij BNR en Q-music.

PR meetbaar maken
Hoe je PR meetbaar kunt maken, is een discussie die al zo lang als het vak bestaat loopt. Een eenduidig antwoord is er nog steeds niet. Je kunt meten op output, op advertentiewaarde van clippings, op onderbuikgevoel of, beter, merkherkenning, op site-bezoek of downloads van een e-book, maar op alles is iets af te dingen. Directe gevolgen van PR-acties zijn ook lang niet altijd duidelijk, totdat iemand aangeeft dat zij of hij bij je terecht is gekomen door dat ene artikel of blog. En zelfs dan zijn er wellicht in de customer journey al veel andere contactmomenten geweest die ze op dat spoor brachten.

Maar dat PR (mee)werkt staat buiten kijf. Dit is zeker preken voor eigen parochie, maar de voorbeelden hierboven – en we hebben er veel meer – zijn het bewijs ervan. Soms zie je de resultaten al op korte termijn, maar vrijwel altijd op lange termijn.

Eens doorpraten over wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem eens vrijblijvend contact op!