• Estafettetocht van negen lokale en regionale bestuurders brengt Carbon Commitments over de toekomstige kustlijn van Breda naar Groningen (375 kilometer)
  • Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, geeft het startschot in Breda en fietst mee tot Utrecht (125 kilometer)
  • Andere deelnemers zijn onder andere Nienke Homan (gedeputeerde provincie Groningen), Sietske Poepjes (gedeputeerde provincie Friesland), Huib van Essen (gedeputeerde provincie Utrecht), Arne Schaddelee (gedeputeerde provincie Utrecht), Wil van Pinxteren (gedeputeerde Noord-Brabant), Daan Quaars (wethouder gemeente Breda), Lot van Hooijdonk (wethouder gemeente Utrecht), Philip Broeksma (wethouder gemeente Groningen)   

Politici uit zeven verschillende provincies doen op maandag 14 juni mee aan de wielertocht ‘Climate Classic’ om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De politici rijden in estafettevorm de route van 375 kilometer van Breda naar Groningen, dit is de toekomstige kustlijn op NAP als we niet ingrijpen. Naast een flinke fietsrit stellen alle deelnemers, ook de ruim 700 andere wielrenners en partnerorganisaties, een ‘Carbon Commitment’ op. Hierin staat hoe ze komend jaar hun CO2-uitstoot zullen reduceren. Het startschot wordt gegeven door staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die ook het eerste deel van de rit mee zal fietsen. 

Carbon Commitments 

De Climate Classic start om 05:30 in Breda en na acht overdrachtspunten is de aankomst rond 22:00 in Groningen. Op de overdrachtslocaties wordt een estafettestokje doorgeven met daarin de Carbon Commitments van de deelnemers. Deze commitments zijn (handgeschreven) persoonlijke afspraken om minder CO2 uit te stoten en zo echt impact te maken. Denk hierbij aan een jaar lang geen vlees eten, de buurman adviseren zonnepanelen te nemen of lid worden van een lokale energiecoöperatie. Duurzaamheidsexpert Rik van Huik van Fietskoerier Utrecht begeleidt de estafettetocht en zorgt ervoor dat het estafettestokje voor het donker in Groningen aankomt. Aan de finish worden de Carbon Commitments aan Michel Scholte, de minister van Nieuwe Economie, aangeboden.  

Toekomstige kustlijn 

De Climate Classic is een initiatief van Cycling 4 Climate, een groep enthousiaste fietsers met als missie duurzaamheid onder de aandacht brengen met fietsevenementen. Naast de Climate Classic organisatie Cycling 4 Climate onder andere ook de fietstocht Gazelle 4 Climate en de Spinning Challenge. De Climate Classic heeft als motto: ‘Time is our only challenge’.“Als we niets doen, dan stijgt de zeespiegel komende eeuw met 80 centimeter. Dit willen wij koste wat het kost voorkomen. Alleen als we samenwerken en doorpakken, kunnen we de klimaatverandering tijdig een halt toeroepen. Vandaar dat we erg blij zijn dat zoveel politici bereid samen deze boodschap over te brengen. Het wordt voor de politici ook nog flink doortrappen om voor zonsondergang in Groningen aan te komen, ook daar is de tijd een belangrijke uitdaging”, zegt Joost Brinkman, initiatiefnemer van Cycling 4 Climate.  

Meer informatie 

Meer informatie over de Climate Classic en de route is hier terug te vinden. De Climate Classic is een individuele wielertocht waarbij de corona-regels nauw worden nageleefd.

Meer informatie over de Carbon Commitments is hier na te lezen. 

De exacte locatie van de groep zal gedurende de wielertocht online te volgen zijn via deze webpagina.  

Andere bekende deelnemers zijn onder andere Maarten Tjallingii (voormalig profwielrenner), Thijs Zonneveld (voormalig profwielrenner, journalist), Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO Nederland) en Marcel Beukeboom (klimaatgezant).