Telematica-leverancier ABAX heeft het jaarverslag met de jaarcijfers voor 2017 gepubliceerd. Het van oorsprong Noorse bedrijf noteert een omzet van ruim 54 miljoen euro (527,8 miljoen Noorse Kroon) en een EBITDA van 7,3 miljoen euro (71,7 miljoen Noorse Kroon).

Uit het jaarverslag blijkt dat de omzet is gegroeid met 11,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

“2017 was voor ABAX opnieuw een goed jaar, waarin we wederom zijn gegroeid. Procentueel is de groei iets kleiner dan voorgaande jaren, maar een totale omzet van ruim 6,1 miljoen euro (60 miljoen Noorse kronen) en een EBITA-groei van ruim 358.000 euro (3,5 miljoen Noorse kronen) is nog altijd een goed resultaat”, zegt Petter Quinsgaard, CEO van de ABAX Group.

Overnames
De overname van ABAX door investeringsmaatschappij Investcorp voor 189 miljoen euro was het grootste nieuws van 2017. Daarnaast acquireerde ABAX het Deense telematica-bedrijf Fleetfinder ApS en verstevigde hiermee haar marktpositie in Denemarken.

“Met Investcorp als nieuwe eigenaren blijven we verdergaan op de door ons ingeslagen weg op zoek naar nieuwe markten. Daarnaast verstevigen we onze positie in landen waar we al actief zijn”, zegt Quinsgaard.

ABAX is continue bezig om de nummer-1 positie te hun marktsegment te veroveren. In 2018 is de missieverklaring van het bedrijf aangepast naar “Solution Provider for the Connected Workspace”. Op het gebied van ‘connected workspace’ ziet het bedrijf veel potentieel voor stevige groei de komende jaren.

“Ook in 2017 hebben we met veel plezier gewerkt aan het realiseren van groei en het behalen van goede resultaten. We hebben flink geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling en bovendien veel organisatorische veranderingen doorgevoerd zodat we klaar zijn voor wat de toekomst voor ons in petto heeft”, stelt Bjørn Erik Helgeland, COO van de ABAX Group.

Hoogtepunten in 2017

  • Investcorp neemt ABAX over voor 189 miljoen euro (1,8 miljard NOK)
  • ABAX neemt Fleetfinder ApS uit Denemarken over
  • Caruso en ABAX werken samen aan standaarden voor de aftermarket van de ‘connected car’