Vlaamse scale-up wil age-tech transformeren met sterke focus op design

Nobi introduceert een nieuwe versie van zijn slimme lamp voor valpreventie en -detectie. De introductie vindt plaats op Medica, de Europese beurs voor alles wat met innovatieve gezondheidszorg te maken heeft. Naast een technologische upgrade speelt het nieuwe design een belangrijke rol. Nobi ziet in vormgeving dé sleutel om age-tech op grote schaal te laten doorbreken.

Ongeveer een derde van alle 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Bij de 80-plussers is dat zelfs de helft. Vallen is de belangrijkste oorzaak van dodelijke letsels bij ouderen. Wie niet binnen het uur geholpen wordt, loopt 50 procent kans om binnen het half jaar te overlijden. Het is dus zaak om er snel bij te zijn.

De innovatieve, AI-gestuurde lamp die Nobi ontwikkelde, kan valpartijen detecteren én voorkomen. De lamp ziet wanneer mensen vallen en vraagt hen of ze ok zijn. Komt er geen antwoord, dan stuurt de lamp automatisch een melding naar het zorgpersoneel of de familieleden. Hij kan ook beelden doorsturen naar vertrouwenspersonen en zorgverleners, al dan niet abstract gemaakt om de privacy van de gevallen personen te beschermen. Dankzij AI merkt de Nobi-lamp bovendien wijzigingen op in het slaappatroon en kan hij op die manier ook een verhoogd valrisico voorspellen.

Vernieuwingen
Bij de nieuwe Nobi is onder andere radartechnologie toegevoegd die, in combinatie met de sensoren en de camera’s, de slimme lamp nog veelzijdiger en krachtiger maakt. Zo is het in de toekomst mogelijk om lichaamsparameters zoals hoesten, ademhaling en hartslag te monitoren zonder fysieke aanraking. Dit kan iemand uit bed is, maar ook wanneer men ‘s nachts onder de lakens ligt te slapen. Nobi kan daarmee signaleren wanneer de ademhaling ‘s nachts achteruitgaat. Op die manier zal Nobi nog meer overlijdens -ook tijdens de slaap- helpen voorkomen.

Ook bij de nieuwe versie van de Nobi-lamp ging veel aandacht naar het design, een resultaat van co-creatie met gebruikers. Zij leverden ideeën aan om de lamp van de eerste generatie verder te verfijnen, om beter tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van de doelgroep. De lamp won eerder al twee Henry van de Velde-awards en een German Design Award. De lijnen van de nieuwe vorm zijn geïnspireerd op die van een klassieke lamp. De nieuwe Nobi moest er immers vooral uitzien als een gewone lamp die zowel stijlvol als tijdloos is. De vermindering van het aantal interne componenten en elektronica zorgt ervoor dat de technologie naadloos is weggewerkt in de lamp.

Empathisch product design: het ontbrekende puzzelstuk binnen de age-tech sector
De technologie van Nobi is innovatief, maar allesbehalve complex in gebruik. Eenvoud is cruciaal voor de adoptie bij 65-plussers. Daarom gaat er minstens evenveel aandacht naar het design als naar de technologie, benadrukt medeoprichter en CEO van Nobi Roeland Pelgrims. “We geloven dat daar de sleutel ligt voor de grootschalige doorbraak van age-tech. De meeste technologische oplossingen voor senioren zijn vandaag in de allereerste plaats functioneel, en dat is er helaas ook aan te zien. Ze zijn vaak grijs, weinig esthetisch en in vele gevallen ook niet echt gebruiksvriendelijk. Apple en co. hebben hoogtechnologische telefoons en computers functioneel én mooi gemaakt. Waarom zouden oudere mensen geen stijlvolle, gebruiksvriendelijke technologie willen?”

“De age-tech sector van vandaag is een tikkeltje lui. Technologie kan een gigantische maatschappelijke uitdaging als de vergrijzing het hoofd te bieden. Maar, wat zijn we met technologie wanneer ze onaantrekkelijk is voor ouderen? Als onze sector haar potentieel wil waarmaken moet het niet alleen producten bouwen die nuttig en nodig zijn, maar die zodanig mooi en gebruiksvriendelijk zijn dat mensen ze ook echt in huis willen halen. Wachten en hopen tot ouderen zich aanpassen aan nieuwe technologieën is niet de weg. Het is aan ons, aan age-tech ontwikkelaars, om ons aan te passen aan onze doelgroep. Wij zijn het die door empathisch product design moeten komen tot oplossingen die mensen écht willen. Dat is het ontbrekende puzzelstukje dat wij met Nobi willen leggen.”

De Nobi-lampen worden vandaag al succesvol gebruikt in woonzorgcentra in Nederland, België, Engeland en Ierland, en met de nieuwe introductie zijn ze beschikbaar in Zwitserland, de VS, Canada, Zweden, Finland, Noorwegen, Hongarije, Duitsland en Oostenrijk.

Voor woonzorgcentra, ziekenhuizen en assistentiewoningen zal de nieuwe Nobi-lamp wereldwijd beschikbaar zijn vanaf het voorjaar van 2023. Eerst in stijlvol wit, later in verschillende kleurvarianten. Ontdek het nieuwe design en features tijdens Medica Düsseldorf in hall 12, stand c19 van 14 tem 17 november.

Stijlvolle lamp
Matías Papalini, mede-oprichter en product designer bij ‘WatIf’, zegt dat de lat voor de nieuwe versie van de lamp nog hoger lag: “Empathie stond centraal in ons designproces. Ouder worden is een bijzonder emotionele ervaring voor veel mensen. Als op dat moment ook nog eens bloeddrukmeters, glucometers, smartphones, smartwatches en allerlei andere toestellen je leven binnendringen, kan dat overweldigend zijn. Zeker voor een generatie die minder op zijn gemak is met technologie. Daarom moest de Nobi-lamp absoluut een menselijk gezicht krijgen. Ze moet op een heel natuurlijke manier deel uitmaken van het dagelijks leven van de gebruikers.”

Marko Filipic, mede-oprichter en product designer bij ‘WatIf’, vult aan: “Het is in essentie gewoon een stijlvolle, tijdloze lamp. Iets dat iedereen elke dag nodig heeft en voortdurend gebruikt. De magie gebeurt binnenin. In die lamp zit geavanceerde hightech apparatuur, maar die is verpakt in iets heel vertrouwd. Van al die ingewikkelde technologie zie of merk je in het woonzorgcentrum of bij je thuis helemaal niets.”