• Recordaantal van 1250 deelnemers van start in derde editie van Climate Classic
  • Tocht vraag aandacht voor gevolgen klimaatverandering: zonder actie stijgt water tot nieuwe kustlijn en fietsroute Breda – Groningen

Op maandag 20 juni vindt de derde editie van de Climate Classic plaats, een fietstocht waarmee aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van klimaatverandering. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie onthaalt de finishers van een fietstocht langs de nieuwe kustlijn van Nederland die mogelijk ontstaat als gevolg van klimaatverandering. Ruim 1250 deelnemers fietsen een tocht van 375 kilometer (Breda – Groningen), 250 kilometer (Utrecht – Groningen) of 125 kilometer (Breda – Utrecht).

Minister Jetten zal aanwezig zijn bij de finish in Groningen. Zijn aanwezigheid onderstreept het belang van het doel van de tocht. “De Climate Classic draagt bij aan de bewustwording van het klimaatprobleem en maakt de enorme impact die klimaatverandering op ons laaggelegen land kan hebben ook nog eens heel concreet. Deze fietstocht maakt duidelijk dat we er alles aan moeten doen om klimaatverandering aan te pakken om te voorkomen dat de route die de deelnemers vandaag fietsen de nieuwe kustlijn van Nederland wordt. Ik ondersteun dit initiatief daarom van harte”, aldus Jetten.

In de ochtend wordt in Breda het startschot om 05:30 gegeven door de Noord-Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Energie, Circulaire economie en Milieu, samen met wethouder Daan Quaars uit Breda. In Utrecht wordt het startschot om 08:00 gegeven door de Utrechtse gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie: “De Climate Classic vestigt elk jaar opnieuw de aandacht op het klimaatprobleem. En terecht. Om te zorgen dat we het tij keren, is het absoluut nodig om te schakelen naar een groter verzet. We moeten harder trappen om sneller te gaan. Utrechtse jongeren onderstrepen de urgentie in een eigen Climate Song. Die gaan ze bij de start in Utrecht ten gehore brengen. Het is aan ons als politiek om deze boodschappen ter harte te nemen en snel grotere stappen te zetten”, aldus Van Essen.

Gevarieerd deelnemersveld doet massaal carbon commitment
De tocht wordt georganiseerd door de stichting Cycling 4 Climate. Deze organisatie heeft als missie om de bewustwording van de klimaatcrisis te vergroten. Bij de start verwacht de organisatie ruim 1250 deelnemers. Daaronder bevinden zich een groot aantal bedrijfsteams, inclusief Gazelle, Antea Group, Eversheds Sutherland, Gemeente Rotterdam, Alliander, Greenchoice en Rijkswaterstaat. De acht waterschappen op de route doen daarnaast mee met een klimaat-estafette. Op elke waterschapsgrens geven zij het estafettestokje – een bidon met hun klimaatbeloftes – over aan het volgende team. Verder wordt het peloton aangevuld door een aantal prominente deelnemers, waaronder voormalig profwielrenners Petra Dijkman, Tom Leezer en Daan Olivier.

Alle individuele deelnemers en bedrijfsteams doen een ‘carbon commitment’ waarmee ze een doelstelling kiezen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, daarnaast wordt de tocht klimaatneutraal georganiseerd. Op dit moment hebben de deelnemers zich gezamenlijk gecommitteerd aan een totale CO2-compensatie van ruim 310 ton.

Petra Dijkman zit ook in de organisatie van het evenement en fietste al eerder mee: “Het is erg betekenisvol om samen sportieve grenzen te verleggen en tegelijkertijd aandacht te vragen om de grenzen van de planeet weer te respecteren. Naast de commitments die we als deelnemers doen, hopen we hiermee Nederlanders ook te inspireren om nog veel vaker de fiets te pakken. Zo houden we Nederland leefbaar voor de volgende generaties.”

Climate Stripes benadrukken opwarming
Het gehele deelnemersveld zal verschijnen in een outfit waarop de ‘Climate Stripes’ worden getoond. Deze strepen laten de opwarming van de aarde zien, waarbij de warmste jaren in het rood worden weergegeven. Hieruit blijkt duidelijk dat de opwarming van de aarde steeds sneller gaat. Voor de levering van de outfits werkt Cycling 4 Climate samen met de duurzame producent van fietskleding Velor.

Meerdere afstanden
Naast de tocht van 375 kilometer met de start in Breda en finish in Groningen kunnen deelnemers ook kiezen voor kortere varianten van 250 kilometer (Utrecht – Groningen) en 125 kilometer (Breda – Utrecht). In Breda wordt gestart bij Hotel Princeville en in Utrecht bij Stadslab RAUM.