• Benoemd tot leider in het Magic Quadrant voor MXDP op basis van ‘volledigheid van visie’ en het ‘vermogen om uit te voeren’ 
 • Mendix op de eerste plaats op het gebied van Modern Web/Progressive Apps in Gartner’s Critical Capabilities rapport
 • Benoeming komt vijf weken voorafgaand aan Mendix World 2020, ‘s werelds grootste virtuele low-code conferentie

Rotterdam, 28 juli 2020 – Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, kondigt aan dat het voor het tweede opeenvolgende jaar is benoemd tot leider in het Gartner Magic Quadrant for Multiexperience Development Platforms (Jason Wong, Adrian Leow, Arun Batchu, 7 juli 2020).

Volgens Gartner is een Multiexperience Development Platform (MXDP) een ‘fundamenteel platform voor het ontwikkelen van digitale apps en producten met meerdere touchpoints en interactie-modaliteiten voor klanten, partners en werknemers. Het stelt productontwikkelingsteams in staat hun delivery te verbeteren en te innoveren door ‘composable experiences’ te introduceren in de front-end UX-laag, overeenkomstig met de visie van Gartner over de toekomst van applicaties.’ 

Een van de criteria om in aanmerking te komen voor vermelding in het 2020 Gartner Magic Quadrant for Multiexperience Development Platforms is dat een platform ‘geen afzonderlijke betrokkenheid of services van de leverancier nodig moet hebben om nieuwe binaire bestanden te genereren of te bouwen’. Daarnaast moet het platform ‘hetzelfde leveren voor responsive web apps, evenals ten minste drie van de volgende toepassingen’: progressive web apps, chatbots, voice apps, wearable en IoT-apps en AR- en VR-apps.

“Bij Mendix willen we onze klanten zo goed mogelijk helpen bij het creëren en leveren van bijzondere interacties en experiences met behulp van software. We zijn erg blij met de erkenning van Gartner op het gebied van MXDP”, zegt Derek Roos. “De kracht van Mendix is dat we een breed scala aan ontwikkelaars in staat stellen hun domeinexpertise te gebruiken bij het ontwikkelen van onderscheidende ervaringen met behulp van software. Het is fijn om te zien dat onze strategie bepalend blijft in deze categorie.”

Het rapport van Gartner Magic Quadrant stelt verder: “Tegen 2024 zal een op de drie organisaties een MXDP gebruiken om gecombineerde business- en IT-teams sneller digitale producten te laten ontwikkelen.”

Meest complete low-code multiexperience-platform 

Met een combinatie van full-stack visuele ontwikkelingsmogelijkheden, een cloud-native architectuur en een geïntegreerde set tools voor de volledige lifecycle van applicaties, is Mendix bij uitstek geschikt om supersnel applicaties te ontwikkelen. Enkele van de belangrijkste onderscheidende factoren zijn:

 • Ondersteuning voor alle vier mobiele architecturen
  Mendix ondersteunt alle vier mobile architecturen – native mobile, hybrid, responsive web en PWA/progressive web apps. Ontwikkelaars kunnen altijd de juiste architectuur kiezen en gebruiken om zo de beste mobiele app te leveren in een model-driven omgeving. 
 • Eén low-code modelleertaal
  Met Mendix zijn ontwikkelaars niet beperkt door technologie of vaardigheden bij het ontwikkelen van applicaties. Het gebruik van één low-code modelleertaal versnelt en vereenvoudigt de ontwikkeling tussen modaliteiten en touchpoints. In tegenstelling tot andere leveranciers biedt Mendix gebruikers de mogelijkheid om applicaties door te ontwikkelen, zonder hiervoor een nieuw platform nodig te hebben, werk te dupliceren of te investeren in het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.
 • Ontworpen voor ontwikkelaars van alle niveaus
  Het Mendix low-code platform stelt een volledig spectrum van ontwikkelaars in staat om krachtige experiences te bouwen op elk apparaat. Zonder low-code vereist het ontwikkelen van een multiexperience-applicatie veel verschillende ontwikkelteams met uiteenlopende vaardigheden – variërend van kennis over UX- en modaliteit tot integratie- en orchestration-expertise. Mendix maakt de reeks van ontwikkeltools die het bouwen van een MX-app vereist  overbodig en stelt organisaties in staat met een set aan vaardigheden native mobile applicaties, PWA’s, hybrid mobile en responsive web en voice apps te ontwikkelen. Dit proces wordt verbeterd door talent van buiten de IT of zelfs eindgebruikers te betrekken. 

Critical Capabilities Report

Naast zijn leiderspositie in het Magic Quadrant, werd Mendix beoordeeld in Gartner’s rapport ‘Critical Capabilities for Multiexperience Development Platforms’ (Jason Wong, Adrian Leow, Arun Batchu, 7 juli 2020). Hierin worden 16 MXDP-leveranciers geëvalueerd aan de hand van vijf multiexperience use cases. Het Critical Capabilities-rapport is een begeleidend verslag dat gelijktijdig met het Magic Quadrant-rapport wordt uitgebracht.

Mendix staat op de hoogste positie op het gebied van Modern/Progressive Web Apps, op de tweede plaats in Wearable/IoT-apps en op de derde plaats voor mobile apps. 

Gartner: “Voorlopers binnen organisaties op het gebied van applicatie-ontwikkeling, die verantwoordelijk zijn voor architectuur, development, integratie en platformstrategie, kunnen de waarde van een MXDP verhogen door het verspreiden van best practices op het gebied van mesh-apps en service-architectuur (MASA). Hiermee promoten ze meer gelijkheid in de manier van ontwikkelen en bevorderen ze het delen van componenten en services. Organisaties moeten beginnen met het stapsgewijs vervangen van minder productieve ontwikkeltools door een MXDP en het gebruiken als een aanvulling voor het opnieuw ontwerpen of formatteren van bestaande applicaties. Daarnaast moeten organisaties de softwarelicenties voor een MXDP onderzoeken, want dat is een complex geheel door de verscheidenheid aan gebruiksscenario’s, eindgebruikers en developer persona’s. Tenslotte moeten organisaties rekening houden met het niet realiseren van ROI totdat een groot aantal werknemers het platform daadwerkelijk gebruikt.”

De hoge scores voor het low-code platform van Mendix zijn te danken aan MASA. Dit ondersteunt namelijk het samenstellen van de hele user experience over alle kanalen en is de onderliggende architectuur. MASA stelt organisaties in staat om gebruikerservaringen op maat te ontwikkelen met een samenhangende en consistente customer journey en het hergebruik van back-end services te maximaliseren. Het vereenvoudigt ook de integratie met bestaande IT-landschappen en (cloud) services van derden. 

Een gratis exemplaar van het volledige rapport ‘Gartner Magic Quadrant for Multiexperience Development Platforms’ is hier beschikbaar.