Low-code manifest beschrijft succesfactoren voor digitale initiatieven in organisaties

Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, presenteert vandaag het Low-Code Manifest. In dit uitgebreide document zijn de belangrijkste ideeën en principes beschreven die een betrouwbaar low-code platform definiëren.

De druk vanuit concurrenten om te digitaliseren is sterker dan ooit. Toch hebben slechts weinig organisaties de technische capaciteiten en ontwikkelaars in huis die nodig zijn om succesvol te kunnen innoveren. Het low-code platform is ontwikkeld om het proces van software-ontwikkeling te stroomlijnen en te versnellen en in het bijzonder om al het menselijke kapitaal te benutten en de juiste vaardigheden bij te brengen. Dit laatste is 
een serieuze zorg van CEO’s. Hiervoor biedt het een omgeving waarbinnen op een agile manier samen software kan worden ontwikkeld. Het Low-Code Manifest geeft aan wat een platform zou moeten kunnen leveren en wat volgens analisten de toekomst is van software-ontwikkeling. 

Meer dan tien jaar geleden zijn de oprichters van Mendix gestart met het bouwen van een model-driven ontwikkelplatform. Hiermee werd de kloof tussen de behoeften vanuit de business en wat de software kon leveren overbrugd. Vanaf het begin hebben zij een serie principes gevolgd die ervoor zorgen dat software-ontwikkeling beter aansluit bij de business-eisen, terwijl er tegelijkertijd makkelijker en eenvoudiger kon worden ontwikkeld en beheerd. 

Het Low-Code Manifest bouwt voort op de traditie van andere verhandelingen over technologie die formeel de principes van een filosofie of beweging definiëren. Een voorbeeld hiervan is het Agile Manifesto dat ontwikkelaars hebben omarmd. Het Low-Code Manifest behandelt de vijf pilaren voor applicatie-ontwikkeling die de basis vormen onder de negen principes van low-code applicatie-ontwikkeling.

1. Focus op business impact.
Zorg voor afstemming, duidelijkheid en realiseer snel succes.

2. Maak van iedereen in de organisatie een ‘maker’.
Maak gebruik van alle denkkracht binnen de organisatie.

3. Doe alles met een agile mindset.
Zorg voor kleine teams, ontwikkel voor de cloud, implementeer snel en vaak.
 
4. Benut bestaande bronnen.
Gebruik zaken die er al zijn en begin niet standaard met het bouwen van iets nieuws.

5. Verbind alles met elkaar.
Zorg voor APIs, integraties en nieuwe manieren om toegang te bieden tot data. Wees open en toegankelijk.  

“Door onze belangrijkste principes te combineren definiëren we een nieuwe manier voor de creatie van software. Hiermee wordt al het aanwezige talent benut zowel vanuit de business als vanuit de kant van IT”, vertelt Johan den Haan, chief technology officer bij Mendix. “De principes bevorderen samenwerking van het begin tot het einde. Ook dragen ze bij aan het realiseren van agile workflows en DevOps om de kracht en functionaliteit van software te bieden met een ongeëvenaarde snelheid, kwaliteit en efficiency.”  

In de komende weken geeft Mendix meer diepgaand inzicht in elk van de negen principes vanuit zowel business als technisch perspectief. De experts van Mendix geven hier een toelichting op hoe zij tot de principes zijn gekomen, waarom elk principe belangrijk is, hoe ze in de praktijk werken en hoe de principes samen tot succes leiden in onze verbonden, digitale wereld. 

Lees hier meer over het Low-Code Manifest.   

Johan den Haan, chief technology officer bij Mendix