Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, kondigt aan dat het door Gartner is benoemd tot leider in het Gartner Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms. Het is het tweede opeenvolgende Magic Quadrant-rapport waarin Mendix wordt uitgeroepen tot marktleider en wordt gepositioneerd als bedrijf met de meest complete visie. 

Gartner geeft aan: “In 2024 wordt low-code gebruikt bij 65% van alle activiteiten voor applicatie-ontwikkeling.” De snelle adoptie van low-code applicatie-ontwikkeling in organisaties wordt gedreven door de snelle en grote vraag van digitale bedrijven. Daarbij helpt low-code bij het betrekken van niet technische ‘citizen developers’ bij het applicatie-ontwikkelingsproces als onderdeel van initiatieven voor digitale transformatie.  

Het nieuws volgt na de succesvolle virtuele Mendix World 2.0 conferentie, waar Mendix 9 werd aangekondigd, ‘s werelds eerste alles-in-één low-code platform. Samen met de uitbreiding in nieuwe domeinen en disciplines, bevestigt het evenement de leidende positie van Mendix als het meest uitgebreide low-code ontwikkelplatform. 

“Mendix laat consistent zien dat low-code thuishoort in het hart van enterprise applicatie-ontwikkeling. Low-code kan de meest complexe uitdagingen aan op het gebied van digitalisering en stelt citizen developers in staat zelf domeinspecifieke oplossingen te creëren”, zegt Derek Roos, CEO van Mendix. “We zijn verheugd dat Gartner de markt voor enterprise low-code erkent en zijn erg trots weer als leider te zijn uitgeroepen.” 

De juiste oplossing voor de digitale toekomst  
Het alles-in-één Mendix 9 platform is een logisch uitvloeisel van de strategie van Mendix om abstractie en automatisering naar nieuwe domeinen en disciplines te brengen inclusief data-integratie en workflow, en om continu multichannel gebruikerservaringen te verbeteren. 

Met Mendix 9 kunnen gebruikers nieuwe problemen oplossen, behoort complexiteit tot het verleden en worden ontwikkelaars van ieder niveau ondersteund. Naast de nieuwe release brengt Mendix een verzameling sectorspecifieke toepassingen waarmee klanten snel oplossingen kunnen creëren en deze kunnen aanpassen voor hun specifieke vertical. 

Mendix zorgt voor een drastische uitbreiding van het aantal professionals dat het platform kan gebruiken en breidt ook het gebied uit waarbinnen professionals kunnen werken aan het oplossen van problemen terwijl zij zich houden aan de grenzen die zijn gesteld door IT. Het cloud-native Mendix platform bevat functionaliteit die de complexiteit wegneemt en software-ontwikkeling versnelt, zoals: 

  • Mendix Data Hub: Data Hub neemt de complexiteit van data-integratie weg en transformeert de manier waarop professionele ontwikkelaars samenwerken met citizen developers om data te ontdekken, begrijpen, beheren en te gebruiken voor applicatie-ontwikkeling, data-analyse en andere activiteiten.
  • Mendix Assist Performance Optimizer: Een nieuwe functie binnen Mendix Assist, de AI-augmented development functie combineert statistische analyses van modellen met een dynamische runtime profiler om proactief performance issues te ontdekken. Ook biedt het volledige integratie met development IDE’s, biedt het aanbevelingen en meer geavanceerde hulp om items die niet binnen het patroon passen op te lossen of voor het implementeren van best practices.
  • Mendix Workflow Editor: Een workflow modeler en engine die bedrijfsprocessen van simpel tot complex modelleert en uitvoert. Het biedt een out-of-the-box en uitbreidbare  UI voor eindgebruikers. Workflow Editor heeft een eigen domeinspecifieke taal (DSL) die beschikbaar is in zowel Mendix Studio als Studio Pro.
  • Flexibele mogelijkheden voor cloud deployment: Een gebruiksvriendelijk en flexibel cloud deployment model. Het multi-cloud aanbod van Mendix biedt een volledig geïntegreerde ‘klik-deployment’ voor Mendix Cloud, SAP Cloud of iedere virtuele private cloud via de Kubernetes operator.
  • Dual Integrated Development Environments (IDE’s): Mendix Studio en Studio Pro IDE’s functioneren als onderdeel van een enkelvoudig, deelbaar platform. Hiermee wordt de ontwikkelervaring losgekoppeld van platform-diensten door domeinspecifieke talen. Zo hebben organisaties continu toegang tot nieuwe functies zodra deze beschikbaar zijn zonder de complexiteit van het systeem te vergroten.  

Een gratis exemplaar van het Gartner Magic Quadrant rapport is beschikbaar via deze link.

Lees meer over het Mendix Platform.