• Mendix Data Hub maakt bedrijfsdata eenvoudig toegankelijk voor applicatie-ontwikkeling
  • Ontwikkelaars kunnen met Mendix 9 multi-experience oplossingen creëren en intelligent automation toepassen om complexe workflows en processen te digitaliseren 

Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, kondigt vandaag Mendix 9 en Mendix Data Hub aan. Met Mendix 9, het uitgebreide ‘alles-in-één’ low-code platform brengt het low-code naar nieuwe domeinen waardoor ontwikkelaars van verschillende niveaus zakelijke problemen kunnen oplossen. Mendix 9 bouwt voort op de basis van modelgedreven software-ontwikkeling en bevat nieuwe functionaliteit en een verzameling kant-en-klare branchespecifieke applicaties die snel een oplossing bieden bij veelvoorkomende use cases. Mendix Data Hub transformeert de manier waarop medewerkers data ontdekken, begrijpen, gebruiken en beheren voor software-ontwikkeling en andere activiteiten. De virtualisatie service van Mendix Data Hub maakt zakelijke data breed toegankelijk en bruikbaar met het gemak van drag-and-drop waarmee het naadloos geïntegreerd wordt in het Mendix low-code applicatieplatform.  De aankondigingen worden vandaag gedaan tijdens Mendix World, de grootste wereldwijde, virtuele low-code conferentie.

Mendix 9 is het eerste alles-in-één low-code platform en past de low-code kernprincipes van abstractie en automatisering toe op aangrenzende domeinen. Gebruikers hebben  eenvoudig toegang tot data vanuit de hele onderneming, kunnen gebruikmaken van uitgebreide AI-tools om de kwaliteit van applicaties te verbeteren en snel intelligent automation toepassingen creëren. Ook kunnen zij multi-experience oplossingen leveren voor alle devices, geleverd op een flexibele, cloud-native architectuur.  
De nieuwe branchespecifieke  kant-en-klare oplossingen van Mendix 9 zorgen dat organisaties sneller waarde halen uit hun oplossingen. Met deze oplossingen profiteren  development-teams van de kennis van Mendix en Siemens, en hun uitgebreide ecosysteem, om veelvoorkomende problemen binnen hun branche op te lossen.

Johan den Haan, CTO van Mendix: “Mendix 9 is een belangrijke evolutie in de wereld van low-code-ontwikkeling en brengt belangrijke functionaliteit samen in het eerste ‘alles-in-één’ low-code-platform. Het lost één van de meest lastige uitdagingen op waarmee elke ontwikkelaar te maken heeft; data-integratie. Met Mendix Data Hub heeft het ontwikkelteam de beschikking over alle databronnen van de organisatie met gepaste controle en governance. Daarnaast brengt Mendix 9 geavanceerde AI- en workflow-mogelijkheden, uitgebreide opties voor mobiel, augmented reality en meer. Dit is een grote stap voorwaarts in waar we naartoe hebben gewerkt om bedrijven te helpen iedere digitale oplossing en ervaring te creëren die ze zouden willen. Ook ben ik trots op de kant-en-klare Mendix Industry Solutions die we aanbieden en zie ik ernaar uit om klanten te helpen hun activiteiten sneller dan ooit te digitaliseren.”

Low-code uitgebreid met data-integratie
Mendix Data Hub is een belangrijk onderdeel van het uitgebreide “alles-in-één” low-code platform van Mendix. Door de low-code aanpak van Mendix uit te breiden met data-integratie, stelt Data Hub ontwikkelaars in staat snel nieuwe oplossingen te bouwen die diep geïntegreerd zijn met data uit kernsystemen. Hiermee wordt één van de meest omslachtige en risicovolle aspecten van software-ontwikkeling opgelost. 

Mendix is ​​nu ook het cloud-platform dat het hart vormt van Xcelerator, het geïntegreerde portfolio van software en services van Siemens Digital Industries Software waarmee digitale transformatie wordt versneld. Mendix Data Hub versterkt de kracht van Xcelerator waardoor industriële klanten systemen en software kunnen samenbrengen in een geïntegreerd platform.

De eerste release van Mendix Data Hub bevat: 

  • De Mendix Data Hub Catalog: een open metadata repository waardoor zowel ontwikkelaars als domeinexperts databronnen in een verbonden ecosysteem kunnen zoeken en ontdekken. 
  • Met Data Hub Connectors kunnen organisaties databronnen verbinden met Data Hub, de Data Hub Catalog vullen en de data beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. Naast de data van elke Mendix-applicatie, zijn de eerste connectoren die beschikbaar worden gemaakt een agnostische oData-connector en connectoren naar Siemens Teamcenter en SAP.
  • External Entities toont data uit remote systemen alsof het lokale data is. Zo kunnen ontwikkelaars deze data eenvoudig via drag-and-drop naar de applicatie slepen waar ze aan werken in Studio en Studio Pro.
image
Mendix Data Hub

“Voor ontwikkelaars is data-integratie nog steeds rommelig en tijdrovend”, zegt Den Haan. “Het vinden van, toegang krijgen tot, verbinding maken met en gebruiksklaar maken van data neemt doorgaans 30 tot 40 procent van de tijd in beslag die het kost om een applicatie te ontwikkelen – zelfs voor low-code ontwikkelaars. Data Hub neemt deze frictie weg.”

“Data is de cruciale gemene deler voor het oplossen van belangrijke zakelijke problemen”, zegt Mendix CEO Derek Roos. “Waardevolle databronnen zijn vaak verspreid binnen organisaties en de mensen die ze nodig hebben – domeinexperts en ontwikkelaars – weten misschien niet eens dat ze bestaan ​​of waar ze zich bevinden. Data Hub is de sleutel die deze goudmijn ontgrendelt, zodat data kan worden gebruikt om de productiviteit te verhogen, activiteiten te stroomlijnen en concurrentievoordeel te behalen. Snel en eenvoudig, zonder de noodzaak van specifieke integraties. Het is een cruciale, nieuwe toevoeging aan het landschap met de potentie om innovatie en flexibiliteit naar een niveau te brengen dat we nog nooit eerder hebben gezien.”

Roos en Den Haan spreken uitgebreid over Mendix Data Hub in de gezamenlijke keynote tijdens Mendix World: “Democratizing Data Integration for Makers”. Hier gaan ze dieper in op de problemen die Data Hub oplost en de voordelen die dit oplevert voor organisaties.  

Nieuwe Workflow Editor
Een ander belangrijk gebied dat door Mendix 9 wordt ondersteund, is de vereenvoudigde creatie van intelligente automatiseringsoplossingen via een nieuwe Workflow Editor. Deze is beschikbaar voor ontwikkelaars van alle niveaus in zowel Studio als Studio Pro. Mendix-klanten zoals het wereldwijde advocatenkantoor BCLP en de Port of Amsterdam  ontwikkelen al jaren oplossingen voor het automatiseren van processen met Mendix. De Workflow Editor is ontwikkeld om het ontwikkelproces eenvoudiger te maken en de groep professionals die kan bijdragen aan software-ontwikkeling, uit te breiden. 

image
Workflow editor

Ook is in Mendix 9 de ontwikkeling van mobiele apps verder verbeterd. Bij de ontwikkeling van mobiele apps gaat het om twee soorten implementaties: app-gebaseerde oplossingen die worden gedownload uit een app store en browser-gebaseerde oplossingen waarvoor geen download nodig is. In Mendix 9 kunnen ontwikkelaars beide soorten gebruiken: app-gebaseerde oplossingen met React Native-technologie en browser-gebaseerde oplossingen met Progressive Web Apps (PWA’s). Ook kunnen ze beide inzetten voor verschillende onderdelen van de oplossing.  
Mendix Assist, de AI ontwikkelfunctie is verder geoptimaliseerd met de performance bot. Met Mendix Performance Assist kunnen ontwikkelaars met behulp van analyses en aanbevelingen voor best practices, de performance van Mendix-applicaties verbeteren. Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om aanbevelingen te zien, of deze automatisch uit te laten voeren door de performance bot.

Eenvoudig versiebeheer en AR widgets
Nu de groep mensen die betrokken is bij applicatie-ontwikkeling steeds verder wordt uitgebreid, groeit de behoefte aan geavanceerde oplossingen die samenwerking faciliteren. Mendix 9 biedt daarvoor visual conflict resolution waarmee ontwikkelaars eenvoudig de verschillen kunnen zien tussen verschillende versies van de app en kunnen kiezen welke ze willen behouden. Ook heeft Mendix ondersteuning toegevoegd voor Git. Hiermee kan versiebeheer over verschillende platformen worden gecontroleerd. Mendix 9 biedt verder out-of-the-box AR tools. Met een serie AR widgets voor native mobile kunnen ontwikkelaars eenvoudig een AR interface creëren met onder meer 3D-objecten en afbeeldingen.   

Lees hier meer over het Mendix platform, kosten en beschikbaarheid.

Klik hier om gratis toegang te krijgen tot content van Mendix World. Dit is ‘s werelds grootste virtuele low-code conferentie met meer dan 60 sessies, waaronder meer dan 20 door klanten, en die alle onderwerpen met betrekking tot low-code applicatie-ontwikkeling behandelen van strategie tot praktische, hands-on platformtraining.