Het wel en wee in het studentencorps is weer eens in het nieuws. Meestal pas rond september, want dan zijn de ontgroeningen, maar nu Rambam een uitzending maakt met undercover-beelden van die praktijken kan het ook in januari de headlines halen. Dat er nog steeds excessen plaatsvinden binnen zulke groepen is sneu. Dat mensen denken dat het overgaat ook. Ik zeg niet dat je voor mishandeling kiest, maar vernedering zit er wel dik in. Iets wat het corps stug karaktervormend blijft noemen, maar ieder weldenkend mens weet dat juist weerstand bieden tegen dit soort onzin karaktervormend is.

Dus waarom de ophef? Vooral omdat Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpennick zich bij DWDD liet ontvallen dat deze praktijken vooral zijn ontstaan sinds er HBO-studenten welkom zijn binnen het corps. En dat dat misschien maar teruggedraaid moest worden. Zo. Gezellig. Hij kreeg de kans (!) zich te nuanceren bij Domien Verschuuren op 3FM, maar hij maakte het alleen maar erger. Ik dacht altijd dat een belangrijk onderdeel van het corps was dat je ook leerde debatteren in ellenlange vergaderingen over de kleur van het toiletpapier. Sander heeft die momenten blijkbaar gemist, want met zijn argumentatie praatte hij zich alleen maar verder vast. Het corps is niet elitair genoeg, en de goede sfeer is weg omdat er allerlei talentloze, ambitieloze sneuneuzen lid zijn geworden. Iedereen lager geschoold dan universiteit heeft er niks te zoeken, want ze hebben te weinig talent. Dat wilde hij niet zeggen, zei hij steeds, maar hij zei het wel. Steeds. Als je iets niet bedoelt, moet je het niet zeggen. Off the record bestaat niet, heet dat in ons vakgebied.

Sander sloeg om zich heen en probeerde te redden wat er niet meer te redden viel door met een vergelijking met een motorclub te komen. “Als je lid wilt worden, moet je een motorrijbewijs hebben. Dat is toch niet zo vreemd?” Nee, dat is logisch inderdaad, vond ook Domien, die concludeerde dat je het corps dus exclusiever houdt en daarmee een bepaalde cultuur bewaakt. Daar is zeker iets voor te zeggen. Sander zag zijn redding, en hoefde alleen maar in te stemmen, maar hij viel genadeloos door de mand door vervolgens af te sluiten: “Precies, en dan hou je een goede afspiegeling van talent”. Ah. Dus toch. Sorry alle niet-academici, jullie zijn kansloos. Of toch niet… Inmiddels kwam namelijk ook naar buiten dat het overgrote deel van de Quote 500 (precies, het lijstje van Sander, ja) HBO geschoold of lager is.

(En om gelijk maar duidelijkheid te verschaffen: Ik heb universiteit én HBO gedaan. Leek me leuker, en dat was het ook. En nee, geen lid van het corps, want dat leek me nou helemaal niks.)