Stapt oranjelegioen deze zomer ‘transfervrij’ over naar IJsland?

  • Kleinste deelnemende natie in de geschiedenis van WK met slechts 340.000 inwoners
  • Underdog tijdens het WK-voetbal roept Nederlandse fans op zich aan te sluiten bij Team Iceland – de digitale fanclub voor het toernooi
  • Fans van Team Iceland kunnen een reis naar IJsland winnen om daar eerste WK-wedstrijd te bekijken

Reykjavik, 7 juni 2018 – Voor het eerst neemt IJsland deel aan het wereldkampioenschap voetbal. Na de goede resultaten tijdens het Europees kampioenschap in 2016 zijn ook nu de verwachtingen hooggespannen. In een video roept de kleine eilandnatie voetbalfans in Nederland op om het IJslandse team te steunen.

IJsland is met een bevolking van slechts 340.000 inwoners veruit het kleinste land ooit dat zich kwalificeert voor het WK. Ter vergelijking, de een-na-kleinste deelnemende natie dit WK is Uruguay met 3,4 miljoen inwoners. Omdat Nederland deze editie helaas afwezig is, zullen de Oranje-fans deze zomer een nieuwe favoriet moeten kiezen. De favorieten en/of buurlanden liggen voor de hand, maar waarom geen ‘Oranje-camping’ in Reykjavik?

Team Iceland
Om een zo groot mogelijke supportersschare – ook digitaal – op de been te krijgen, roept IJsland alle voetballiefhebbers op om lid te worden van Team Iceland via www.inspiredbyiceland.com. Door lid te worden van deze digitale fanclub kunnen supporters hun steun aan het IJslandse voetbal betuigen en meer over het land te weten komen. Iedereen kan zich gratis inschrijven voor Team Iceland en online een IJslandse naam en speciaal rugnummer voor op hun digitale shirt creëren. Dit shirt kan ook online worden besteld. Daarnaast maakt elke supporter kans op een reis naar IJsland om aldaar de eerste wedstrijd tegen Argentinië te bekijken en andere prijzen.

Team Iceland is in het leven geroepen om het IJslandse voetbalteam zoveel mogelijk te steunen tijdens dit historische moment in de nationale sportgeschiedenis. Bondscoach Heimir Hallgrímsson steunt het initiatief, hij zegt hierover: “Als team zijn we volledig gefocust op het winnen van wedstrijden en we waarderen daarom elke vorm van support. Het was erg inspirerend om te zien hoeveel mensen ons al steunden tijdens de kwalificatie voor het WK.”

Steun van de president
Team Iceland heeft nu ongeveer 39.000 leden uit 173 landen over de hele wereld, en al een flink aantal uit Nederland. De IJslandse president, Guðni Th. Jóhannesson en de first lady Eliza Reid steunen het initiatief. Het koppel lanceerde Team Iceland officieel met een video waarin ze zelf ook een balletje trappen.


Twee IJslandse comedians hebben een speciale boodschap voor de Nederlandse fans: https://www.youtube.com/watch?v=E3qKuJnDxCg

Hier is de uitnodiging van de IJslandse president en first lady: https://www.youtube.com/watch?v=88qNMYsE0LE