Een van de grootste Europese groeifinancieringen van 2020 [1]

HMD Global, home of Nokia phones, heeft in een nieuwe investeringsronde 230 miljoen USD groeikapitaal opgehaald. De funding is afkomstig van enkele van zijn belangrijkste wereldwijde strategische partners. Sinds de start van het bedrijf in 2016 is HMD Global nu actief in 91 markten, acht regio’s en heeft het 250.000 verkooppunten. Tot nu toe zijn meer dan 240 miljoen telefoons verkocht.

De investering ondersteunt de strategische visie van HMD Global op vier belangrijke vlakken. 
Ten eerste versnelt het de missie van het bedrijf om 5G-smartphones toegankelijk te maken voor consumenten over de hele wereld, met de nadruk op sterke partnerships met Amerikaanse providers. Ten tweede stelt het HMD Global in staat om zijn transitie naar digital first oplossingen door te zetten, als onderdeel van een nieuwe post-COVID realiteit. Verder breidt het bedrijf zijn aanwezigheid in belangrijke groeimarkten uit, waaronder de recentelijk geïntroduceerde activiteiten in Brazilië, maar ook in Afrika en India. 

Ten slotte helpt de investering het bedrijf om zijn leidende positie als wereldwijde mobiele serviceprovider te versterken en verder uit te groeien tot meer dan alleen een hardware leverancier. Alleen al dit jaar lanceerde HMD Global zijn internationale dataroamingservice HMD Connect, verbeterde het zijn leiderschapspositie op gebied van mobiele securitymet de acquisitie van activa van Valona Labs in Tampere (Finland) en investeerde het in een nieuw Centre of Excellence op het gebied van software, beveiliging en diensten. 

“Ons bedrijfsmodel, gebaseerd op wendbaarheid en wereldwijde implementatie en sterke partnerships met de besten in de branche, gaat een nieuwe fase van volwassenheid in met de gewaardeerde ondersteuning van enkele van de meest invloedrijke marktspelers op het gebied van mobiele apparaten”, zegt Jean-Francois Baril, Executive Chairman en medeoprichter van HMD Global. “Ik ben trots op onze belangrijke prestaties tot nu toe en enthousiast over de enorme kans die voor ons ligt om ons streven naar uitmuntendheid verder waar te maken.”

“Van in het begin heeft HMD Global gewerkt aan het opbouwen van sterke relaties met haar strategische partners. Deze extra investering onderstreept onze bedrijfsstrategie op lange termijn en is het bewijs van onze gezamenlijke missie om moderne mobiele technologie voor iedereen toegankelijk te maken. Beveiliging en betrouwbaarheid zijn de hoekstenen van ons aanbod, en we zullen ervoor zorgen dat we deze fondsen gebruiken om de beste ervaringen te bieden die mensen van een Nokia telefoon verwachten”, zegt Florian Seiche, Chief Executive Officer, HMD Global. “Als enige grote Europese smartphonefabrikant blijven we trouw aan onze Finse roots en de kenmerken waarop onze klanten vertrouwen en waarvoor Nokia telefoons synoniem zijn. Met de steun van onze sterke partners kijk ik uit naar de verdere groei van Nokia telefoons.”

HMD Global heeft zichzelf niet alleen gevestigd als een invloedrijke fabrikant van featurephones [2], maar is er ook in geslaagd zijn Android smartphone-aanbod duidelijk te differentiëren. Nokia smartphones staan garant voor hoogwaardig Scandinavisch design dat is geïnspireerd op het Europese erfgoed van het bedrijf, hoogwaardige productkwaliteit, uitstekende ZEISS camera’s, betrouwbaarheid en beveiliging, waaronder de belofte van maandelijkse beveiligingsupdates gedurende drie jaar en Android software-updates met de belofte van Android One gedurende twee jaar. Als enige belangrijke Europese smartphone speler wordt HMD Global steeds populairder bij zowel bedrijven als consumenten die op zoek zijn naar een pure, gebruiksvriendelijke, veilige en up-to-date smartphone-ervaring.


[1] Nummer 3 in Europa (bron: PitchBook)
[2] IDC smartphone and feature phone market reports 2019 (Q1, Q2, Q3 & Q4) and 2020 (Q1)