F5 Networks introduceert op Mobile World Congress een reeks oplossingen voor Internet of Things, 5G en NFV om service providers te helpen met een veiligere, snellere, slimmere dienstverlening. De technologie is met name gericht op het omgaan met de gigantische toename van het dataverkeer dankzij de inzet van 5G en de groeiende aanwezigheid van zakelijke en consumenten IoT-toepassingen.

De introducties betreffen hardware en softwarematige oplossingen die onder andere bescherming bieden tegen DDoS-aanvallen, providers in staat stellen hun net te slicen voor effectiever beheer en het mogelijk maken om op apparaat- en gebruikersniveau security-policies door te voeren. Uit het recente State Of Application Delivery rapport blijkt dat 55 procent van de service providers menen dat IoT de strategisch meest belangrijke trend is de komende twee tot vijf jaar. Meer dan 83 procent heeft digitale transformatie-projecten opgestart, terwijl 56 procent hiervan al gevolgen hadden voor de automation en orchestration van systemen en processen.

“Service providers heroverwegen hun hardware en software in hun netwerken en omarmen virtualisatie en automation”, aldus Kara Sprague, Senior Vice President and General Manager van de Application Delivery Controller business unit bij F5 Networks. “Onze oplossingen zijn met deze toekomst in het hoofd ontwikkeld: consolidatie en optimalisatie van het netwerk, verlaging van de TCO, en multilaagse, end-to-end beveiliging voor apparatuur, netwerken en applicaties.”

Introducties
De nieuwe BIG-IP il5000 series is een hardwarematige high-end oplossing voor security en services in een compacte form factor (2 RU). Het heeft de hoogst beschikbare laag 4 doorvoer van alle vergelijkbare apparaten voor applicatielevering. De il5000 consolideert verschillende services op één apparaat, inclusief load balancing, TCP/IP optimalisatie, traffic steering, DDoS, CGNAT, DNS en firewall.

Andere introducties zijn de high-performance virtual editions die nu tot 24 vCPU’s ondersteunen en NIC teaming bieden met SR-IOV, waardoor providers maximale prestaties kunnen bieden tegen lagere kosten in cloud- en NFV-omgevingen.

De nieuwe IoT-firewall herkent nu apparaten en gebruikers, waardoor mobiele providers makkelijker security-policies kunnen beheren en controleren via het Gi LAN op apparaatniveau. Verschillende cases kunnen worden toegepast door slechts één IoT access point name (APN) te gebruiken, waardoor netwerkaanpassingen niet nodig zijn en de uitrol van services aanzienlijk eenvoudiger wordt.

F5’s GTP Session Director kan mobiele netwerken ‘slicen’ op basis van lokaal geconfigureerde policies, een belangrijke eigenschap van 5G-archituren om het netwerk op te delen in verschillende segmenten. Hiermee hebben providers meer controle over hoe gebruikerssessies worden verspreid over mobiele kernelementen; van belang voor het beheer van IoT en MVNO oplossingen.

F5 introduceert ook nieuwe diensten voor SSL offloading, MQTT berichtvalidatie, MQTT berichttransformatie en slimme MQTT load balancing. Providers en enterprises kunnen hiermee hun IoT brokers, platformen en applicaties beter schalen en beveiligen.

F5 levert L4 en L7 oplossingen met zelflerend vermogen om DDoS-aanvallen tegen te gaan, dankzij kunstmatige intelligentie en machine-learning. Dit vereenvoudigt de DDoS-configuratie. Daarnaast heeft F5 partnerships gesloten met Flowmon Networks en Genie Networks om de inline L4-L7 DDoS bescherming aan te vullen met een ‘out-of-path’ NetFlow-gebaseerde DDoS-herkenning. De gecombineerde oplossing biedt een krachtige end-to-end bescherming tegen DDoS-aanvallen variërend van brute force attacks tot zeer geavanceerde aanvallen op de applicatielaag.

De mobiele anti-bot SDK breidt de bestaande Proactive Bot Defense oplossing voor web en API’s uit met een SDK voor mobiele apps. Hiermee kunnen alleen mensen, met een echt mobiel apparaat en gevalideerde app, toegang krijgen tot API’s, waardoor bot-risico’s worden verkleind.

Nieuwe licenties
Om risico’s bij het overstappen naar 5G zo klein mogelijk te maken, biedt F5 nieuwe enterprise licentie-overeenkomsten en virtual edition abonnementen. Dankzij het iSeries Cloud-Ready aanbod kunnen gebruikers in de toekomst blijvend profiteren van investeringen die ze vandaag doen.

F5 is op Mobile World Congress te vinden in Hal 5 op stand G11.