Integratie 3D Surface Imaging Technology in ArcGIS-platform

Esri, de internationale specialist in location intelligence, neemt het Duitse technologiebedrijf nFrames over. nFrames ontwikkelt SURE, een innovatieve technologie voor imagery en LiDAR 3D-oppervlak-reconstructie. De technologie wordt geïntegreerd in Esri’s ArcGIS-platform, zodat gebruikers in staat zijn om eigenhandig een hoogwaardige en realistische 3D-weergave van de omgeving te maken.

Hoogwaardige 3D-omgevingsdata is veelgevraagd bij 3D-GIS-toepassingen. De schematische 3D-weergave van de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen)-panden in Nederland is voor een realistische beleving vaak niet toereikend. SURE combineert luchtfotomateriaal met informatie uit puntenwolken, zodat een getextureerde mesh wordt gegenereerd. Dankzij het detailniveau en de realistische hoogte, kleuren en texturen van de omgevingsobjecten kan deze mesh dienen als een driedimensionale luchtfoto in een scene. Dit maakt de mesh zeer geschikt voor het visualiseren van omgevingsdata in 3D en als contextinformatie. De visualisatie van nieuwe bouwprojecten kan letterlijk in de huidige omgeving worden geplaatst, net als een door een architect ontworpen gedetailleerd bouwwerkinformatiemodel (BIM).

SURE software wordt onderdeel van Esri’s ArcGIS-platform, waarmee een krachtige tool ontstaat die imagery en LiDAR data omzet in puntenwolken, getextureerde 3D-meshes en echte orthos. Overheden, planbureaus, architecten, ingenieurs en constructiebedrijven, kunnen SURE gebruiken om 3D-kaarten op schaal te genereren, van individuele bouwplaatsen tot complete steden en landen, volledig geautomatiseerd en met een hogere resolutie en herhalingspercentage dan tot nu toe mogelijk was. In de toekomst komen de mogelijkheden van SURE ook beschikbaar in ArcGIS Drone2Map en Site Scan for ArcGIS, zodat gebruikers betere meshes, puntenwolken en echte ortho’s kunnen maken van hun dronebeelden. Dit verbetert tevens de ArcGIS-orthomapping endroneverwerkingscapaciteiten voor het gehele platform.

Het hoofdkantoor van nFrames in Stuttgart vormt nu een nieuw R&D-centrum voor Esri. Dit R&D-centrum richt zich op de nieuwste technologie voor het vastleggen van realiteit, ondersteunt SURE-klanten en biedt tevens ondersteuning voor 3D-GIS.