Het online daten is niet meer weg te denken en de laatste tijd schieten de dating-apps als paddestoelen uit de grond. Het gemak dient de mens, lekker daten via de smartphone en je kunt snel je gegevens van social media-profielen koppelen. Er komen echter steeds meer vragen over de veiligheid van de dating-apps. Het gemak lijkt zijn prijs te hebben. Uit onderzoek van IT-beveiligingsbedrijf F5 Networks blijkt dat privégegevens in veel gevallen slecht worden beschermd.

In januari maakte de Engelse politie bekend dat een groeiend aantal ernstige misdrijven gerelateerd is aan apps als Tinder en Grindr. Er wordt minstens 1 keer per dag een aanklacht ingediend van ongewenste intimiteiten, verkrachting en zelfs een poging tot moord, waarbij contact via een dating-app aan de basis staat. Veel van de apps vertonen namelijk zwakke plekken in de beveiliging, en hebben vaak direct toegang tot GPS, camera en microfoon van de smartphone. Een hacker kan hier handig gebruik van maken en creditcard- en adresgegevens, profielen en emails koppelen.

Risico’s van daten op het werk
Ook werkgevers zijn inmiddels op hun hoede. Bij de helft van de bedrijven worden dating-apps gebruikt op smartphones van de zaak. Omdat deze ook toegang hebben tot bedrijfsgegevens, loopt niet alleen privé-data gevaar, maar ook zakelijke informatie. Er zijn al verschillende voorbeelden waarbij hackers via een zwak punt in privé-apps het zakelijke netwerk op zijn gekomen. In de meeste gevallen kwamen hierbij bovendien geen interne bedrijfsgegevens, maar klantgegevens op straat te liggen. Weinig werknemers willen hier schuldig aan zijn, en al helemaal niet door een ‘onschuldige’ dating-app voor persoonlijk gebruik.

Wat kun je doen? Dennis de Leest is ‘ethical hacker’ en trendwatcher bij F5 Networks en geeft tips:
1. Controleer eerst welke services een app wil gebruiken. Waarom heeft een dating-app toegang tot GPS of een camera nodig? Kijk of je dat uit kunt schakelen, of kies een andere app.
2. Koppel niet zomaar social media-profielen, maar kies bewust wat je wel en niet wilt delen. Adresgegevens zijn lang niet altijd nodig. Maak liever een apart account aan dan in te loggen via bijvoorbeeld je Facebook-account.
3. Ga na wat het beleid van je werkgever is op het gebruik van persoonlijke apps op zakelijke apparatuur. Hou je daar ook aan.