De derde editie van de Climate Classic fietstocht, die plaatsvond op maandag 20 juni, kende met ruim 1250 inschrijvingen een recordaantal deelnemers, die gezamenlijk 618 ton CO2-uitstoot compenseren. De klimaatbeloftes, de toezeggingen die deelnemers hebben gedaan om hun CO2-uitstoot te beperken door bijvoorbeeld minder vlees te eten, zonnepanelen te installeren, of met de trein in plaats van het vliegtuig op vakantie te gaan, werden bij de finish in Groningen door de deelnemers aan wethouder Philip Broeksma overhandigd.

Het startschot werd in de ochtend in Breda gegeven door de Noord-Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Energie, Circulaire economie en Milieu, samen met de Bredase wethouder Daan Quaars. De deelnemers aan de tocht van 125 en 375 kilometer startten daar samen hun tocht naar respectievelijk Utrecht en Groningen. Zij fietsten langs de denkbeeldige kustlijn die kan ontstaan als gevolg van klimaatverandering.

In Utrecht, de startplaats voor de tocht van 250 kilometer, losten de Utrechtse gedeputeerde Huib van Essen en wethouder Lot van Hooijdonk het startschot. Ook werd bij de start bij Stadslab Raum het klimaatlied gelanceerd en gezongen door jongeren uit de provincie Utrecht.

De organisatie is blij met de grote opkomst. Joost Brinkman, initiatiefnemer van Cycling 4 Climate kijkt terug op een geslaagde tocht: “De toenemende interesse in de Climate Classic toont aan dat klimaatverwarming op ieders vizier staat. Deze derde editie kende ruim 1250 inschrijvingen, waarmee het peloton wederom gestaag gegroeid is. Het deelnemersveld bestaat uit vele prominenten uit de politiek, bestuur en sport en de deelname van een groot aantal uiteenlopende bedrijven, met als concreet resultaat een CO2-compensatie van 618 ton. Wij blijven ons inzetten voor meer CO2-reductie en willen er met de organisatie van fietstochten als de Climate Classic voor zorgen dat we dit onderwerp op de agenda houden. Doordat wij deze tocht klimaatneutraal organiseren, en de deelnemers allemaal een klimaatbelofte doen, zorgt de groei van het aantal deelnemers juist voor een positieve impact op het klimaat. Volgend jaar hopen we dan ook nog meer deelnemers aan de start te kunnen begroeten.”