Google cancelt blogpost: voortschrijdend inzicht of doorgeslagen politiek-correctheid?

Ik ben geloof ik niet heel erg woke. Althans, ik heb heel veel moeite met het herschrijven van de geschiedenis. Letterlijk, in sommige gevallen. Want dat je ‘foute standbeelden’ (nou ja, standbeelden van foute mannen) een minder prominente plaats geeft of voorziet van een bordje met historische duiding, daar kan ik nog wel inkomen. Maar dat je beroemde boeken, die in woordkeus en beschrijving volledig de geest van hun tijd ademen, met terugwerkende kracht gaat ‘corrigeren’, dat doet mij wel heel erg denken aan Orwelliaanse ‘Newspeak’. Als je wilt weten wat er in een bepaalde tijd mis was volstaat het m de boeken uit die tijd ongecensureerd te lezen. Als we die met terugwerkende kracht corrigeren dan zijn de feiten niet veranderd, maar creëren we wel de illusie dat het allemaal wel meeviel.

Dat de titel van ‘Uncle Tom’s Cabin’ uit 1852 in de Nederlandse vertaling uit 1854 geheel onnodig voorzien werd van de n-toevoeging, laat zich in nieuwe uitgaven makkelijk en terecht corrigeren. Maar om woorden uit boeken als Selingers ‘Catcher in the Rye’ te gaan ‘opschonen’ of woorden uit bepaalde liedteksten aan te passen, zoals 25-jaar na dato gebeurde met Fairytale of New York, gaat mij veel te ver.

You’re cancelled!

Dus eigenlijk was ik deze week vooral trots toen ik het bericht kreeg dat een oude blogpost van mijn eerdere PR-bureau, door Google alsnog was verwijderd vanwege ‘schendingen van de community-guidelines’. Op de kop af dertien jaar na publicatie!

De blogpost uit 2009 bleek geschreven te zijn door It’s a Rep-collega Chantal (toen nog in functie bij Whizpr).

Ik heb de blogpost er meteen nog eens bij gezocht om te zien wat er zo vreselijk was, maar – toch wat teleurstellend – er bleek natuurlijk helemaal niets mis mee.

Het woke-fenomeen van cancelling blijkt inmiddels al vergaand geautomatiseerd en het algoritme slaat nu blijkbaar al aan als er ergens in de krochten van het internet een pagina staat met 4x het woord prostitutie, 3x sex, 1x escort en 1x adult…

Toegegeven, mijn formele verzoek om ‘herbeoordeling’ resulteerde vrijwel direct in het volledige eerherstel van deze blogpost.

Uiteindelijk dus niks aan de hand, zou je zeggen. Behalve dan dat de feilbare algoritmes steeds meer macht krijgen…

#ookwook