• Menzis biedt bundel van apps die verzekerden in staat stelt zelf aan gezondheid te werken.
  • Verzekerden kunnen zelf aan de slag met oefeningen in FysioZelfCheck-app
  • Mendix low-code-platform maakt snelle innovatie mogelijk

Mendix, een Siemens-onderneming en wereldwijd leider in enterprise applicatie-ontwikkeling, maakt bekend dat Coöperatie Menzis het low-code platform van Mendix inzet om haar verzekerden te helpen fysiek en mentaal gezond te blijven. Met Mendix kan Menzis snel innoveren op het gebied van gezondheid en preventie en verschillende digitale producten en diensten ontwikkelen die bijdragen aan de gezondheid en leefstijl van haar verzekerden. Hiermee kan direct een oplossing worden geboden op het moment dat een vraag ontstaat.

“We weten dat veel verzekerden bij klachten zelf online op zoek gaan”, vertelt Jordi Hartemink, product-en propositiemanager bij Menzis. “Door verzekerden de juiste tools te bieden, helpen we om kleine en beginnende klachten in de kiem te smoren en ondersteunen we hen bij een gezonde leefstijl.” Menzis ontwikkelde hiervoor de FysioZelfCheck-app waarmee klanten zelf oefeningen selecteren die hen helpen bij het verlichten van klachten. In het geval van ernstige klachten worden zij doorverwezen naar de fysiotherapeut of huisarts.

Menzis biedt verzekerden van de merken Anderzorg en VinkVink de mogelijkheid een aanvullende verzekering met bundel af te sluiten. Hiermee krijgen verzekerden tegen een gunstige prijs toegang tot de premium versies van verschillende bewezen effectieve toepassingen zoals meditatie-app Headspace, fitness-app Sworkit en Fabulous, een app die helpt bij het aanleren van gezonde gewoontes. Hiermee krijgen verzekerden op een laagdrempelige manier extra tools om aan hun fysieke en mentale gezondheid te werken.

Nauwe samenwerking met domeinexperts
Voor de ontwikkeling van de FysioZelfCheck-app en de bundel gebruikte Menzis het low-code platform van Mendix. Dit was een proces van co-creatie waarbij nauw is samengewerkt met fysiotherapeuten, domeinexperts van Menzis en ontwikkelaars van Mendix-partner Ordina. Inmiddels is de ontwikkelkennis overdragen en heeft Menzis een eigen Mendix ontwikkelteam.

“Een groot voordeel van het werken met Mendix is dat we heel snel klikbare prototypes konden maken van de bundel, waardoor je al tijdens het ontwikkelproces waardevolle klantfeedback kunt ophalen”, zegt Thomas Romville, projectmanager bij Menzis. “Low-code stelde ons in staat het idee te visualiseren en een volledige pilot te draaien. Hierdoor werd het snel concreet. Ook beschikt Mendix over de noodzakelijke certificeringen op het gebied van privacy en security, daarmee kunnen we met vertrouwen oplossingen creëren en aanbieden.”

Het werken met Mendix zorgt er ook voor dat er binnen Menzis meer ruimte is ontstaan voor innovatie. Romville: “Je wilt kleinschalig kunnen starten en gaandeweg aanpassingen kunnen doorvoeren op basis van de feedback die je krijgt. Het idee voor de bundel hadden wij al langer, maar bleek lastig om binnen het bestaande IT-landschap te realiseren. Dankzij Mendix hebben we de flexibiliteit om te experimenteren en nieuwe concepten te ontwikkelen terwijl onze bestaande processen en systemen gewoon doordraaien. Hiermee kunnen we onze positie als koploper op het gebied van preventie en leefkracht versterken.”

Makkelijker innoveren
De initiatieven die Menzis met het Mendix-platform heeft ontwikkeld worden continu doorontwikkeld en zijn slechts een start. Romville: “We staan pas aan het begin en kijken nu hoe we Mendix ook voor andere toepassingen kunnen inzetten. Doordat Mendix al een groot aantal standaard bouwblokken aanbiedt, is het voor ons veel makkelijker geworden om te innoveren. Een mooi voorbeeld van die bouwblokken is de mogelijkheid om klanten veilig en gecertificeerd iDEAL-betalingen te laten doen. Dit zou voorheen geen optie zijn. We kunnen met nieuwe systemen veel groter denken.”

Hartemink vult aan: “Tegelijkertijd slaan we de handen ineen met zorgaanbieders om samen producten en diensten te ontwikkelen die onze klanten helpen gezond te blijven. De drempel voor het zelf ontwikkelen van een app door een fysiotherapeut is hoog. Door de grote schaal waarop wij onze apps kunnen aanbieden, realiseren we ook veel meer impact. Digitale oplossingen zijn laagdrempelig en helpen de druk op de zorg te verlagen. Het is echt een win-winsituatie.”

Rob Versluis, Customer Succes Manager bij Mendix: “We zijn trots om bij te dragen aan de innovatie binnen Menzis en aan het ontwikkelen van nieuwe diensten zodat verzekerden worden ondersteund bij een gezonde leefstijl. Ons low-code platform zorgt dat dit sneller kan en zorgt voor meer efficiëntie. Het is ook mooi te zien dat Menzis nu zelf een Mendix ontwikkelteam in huis heeft dat met ondersteuning van onze partner Ordina nog meer interessante oplossingen voor klanten kan creëren.”