Clubhouse, je kan er niet omheen. Ik loop nu een maand rond in de virtuele kantine, en kan de eerste bevindingen delen. Ook leuk voor iedereen zonder iPhone 😉

Eindelijk wordt er weer eens over iets anders gepraat dan de pandemie, hoewel diezelfde pandemie er volgens mij wel een gigantische push aan heeft gegeven. Want wie verlangt er niet terug naar een fysiek event en een avondje in de kroeg? Want dat is Clubhouse vooral, een alternatieve netwerk/vriendenclub. En dat is maar goed ook, want MT/Sprout schreef eerder al dat onze netwerken tegen de natuurlijke gang in aan het slinken zijn omdat we weinig contact hebben met anderen. Hup! Aan de slag met dat netwerken.

Even de basics nog: Clubhouse is een app die iets meer dan een jaar geleden is gestart en draait om meeluisteren en meepraten. Om exclusiviteit te kweken werd de deur alleen op uitnodiging opengegooid en alleen voor iPhone-bezitters. Slimme aanpak. De laatste weken werden die uitnodigingen echter rondgestrooid dus ging de aanwas heel snel. Eenmaal binnen kun je ‘rooms’ betreden en meeluisteren of meedoen (als je wordt toegelaten op het podium door de moderator). That’s it.

The Fun

Er zitten leuke rooms tussen die ingaan op Wie is de Mol (meepraten terwijl je kijkt) of de derde helft van een voetbalwedstrijd. Mensen vieren hun verjaardag waarbij iedereen even kan feliciteren. Ik heb moppentappers voorbij zien komen, een overdenking aan het begin van de dag, of een open room tijdens de lunch, zodat je net als in de kantine even kan aanschuiven. Aardige onderbreking van het thuiswerken. Als je even genoeg hebt van alle hectiek kun je een ‘silent room’ in, waar niets wordt gezegd. Het idee is dat je dan gaat rondkijken wie er is om wellicht je netwerk uit te breiden, maar dat zie ik in die vorm niet echt gebeuren.

Het leuke is ook dat je opeens weer mensen spreekt die je serieus lang niet hebt gesproken. Het geeft het een soort reünie-gevoel, van het goede soort dan.

Genoeg fun dus, maar hoe leuk blijft dit als straks (ooit!) de kantoren weer opengaan en de kroegen kunnen worden bezocht. Ik ga echt niet zomaar meeluisteren of meepraten in een room als ik dat gesprek ook samen met collega’s live, of met vrienden aan de toog kan doen. Ze zullen vast blijven bestaan, maar de houdbaarheid van Clubhouse zit hem meer in de serieuzere toepassingen.

The Serious

Evenementen zoals we ze kennen gaan terugkomen, maar we hebben ook wel geleerd van de afgelopen periode. Een online bijeenkomst met live chat heeft zijn voordelen – in een zaal met een keynote-speaker ga je er niet doorheen zitten blaten, terwijl dat in zo’n chat wel kan (enigszins gemodereerd…). Clubhouse kan daar een audio-variant aan toevoegen in de vorm van break-out rooms of toch een soort deelname aan een event als je er zelf niet fysiek bij kan zijn. Specifiek voor ons vak: een persbijeenkomst op Clubhouse zodat journalisten vanuit hun eigen werkplek toch even kunnen meeluisteren; ik zie het wel gebeuren de komende tijd.

Dat gaan we ook terugzien bij podcasts en radio. Met Clubhouse is het heel makkelijk om mee te luisteren met de opnames van een podcast en (tijdens of na afloop) vragen te stellen zodat de makers daarop in kunnen gaan. Hetzelfde geldt uiteraard voor radio. We praten al jaren over realtime communicatie om een verschil te maken tussen social en traditionele communicatiekanalen, maar met deze toevoeging wordt het meer realtime dan ooit. Bovendien lijkt het nu beter te modereren: een trol kan reageren op je online berichten en zaken laten ontsporen, hier krijgt hij/zij hooguit kortstondig het podium, voordat degene verwijderd wordt (uit de room of terug naar het luisterend publiek. Dat lijkt een adequate aanpak.

Ook de samenkomst van professionals op een gebruiksvriendelijke en niet zo tijdsintensieve manier biedt kansen. Ik heb bijvoorbeeld al een paar keer deelgenomen aan PRaat, een initiatief van Jos Govaart (Coopr), waarin in een uurtje een communicatie-onderwerp bij de horens wordt gevat. Briljant in zijn eenvoud, en mede daarom zou het zomaar eens van langere duur kunnen zijn.

Ten slotte nog een stukje over de techniek, aangezien we toch in de tech PR zitten he. De app is vrij clean gehouden met weinig toeters en bellen. Dat is fijn. Er zijn wat opties om mensen te highlighten als je ze op de voet wilt volgen en om suggesties voor connecties te krijgen, maar dat is het wel. Het zoeken naar passende rooms kan wel een uitdaging worden. Zeker nu het er in rap tempo heel veel worden. Wat vooral opvalt is de geluidskwaliteit. Uiteraard is deze afhankelijk van je eigen verbinding, maar wat heel prettig is, is dat je redelijk naast/door elkaar kan praten en het toch verstaanbaar blijft. Dat hebben de Zooms/Teams/Meets van deze wereld nog niet voor elkaar gekregen.

Clubhouse is nu vooral leuk omdat het een enorme hype is, en het is een prettige aanvulling op het videobellen en thuiswerken. De kunst zal zijn om de interesse te behouden als we weer meer onder de mensen komen. Voor nu is het waardig alternatief, maar dat biertje aan de bar van netwerk-event of café is toch een stuk aantrekkelijker.