rambam
Een recente
 aflevering van Rambam speelde zich deels op wel heel bekend terrein af. Om de uitbuiting van het schoonmaakpersoneel van hotels inzichtelijk te maken, ging een verslaggeefster undercover als schoonmaakster in onder meer een Bastion hotel. De conclusie? Het huishoudelijk personeel kreeg veel te weinig tijd (en geld) voor het aantal kamers dat zij schoonmaakten. Daar moest verhaal gehaald worden!

Nu wil het toeval dat een buurman van ItsaRep de eigenaar is van Bastion Hotels. Hij werd opgewacht door de Rambammers en aangesproken toen hij nietsvermoedend zijn landgoed verliet (inderdaad, ook dat hielp niet voor de beeldvorming; iemand die wordt beschuldigd van het uitbuiten van zijn personeel die zijn verre van modale stulpje verlaat). De reactie van de buurman sprak boekdelen… hij zei namelijk helemaal niets. Noch volgde er achteraf een verklaring van de Bastion-organisatie.

Reactie

Naast het Bastion hotel ging de verslaggeefster ook aan de slag in een Marriot, Steigenberger en Ibis hotel. Deze hebben allen een overeenkomst met schoonmaakbedrijf BHS. Ook daar bleek het kommer en kwel onder het huishoudelijk personeel.

Als reactie op de vragen van Rambam gaven Marriot, Steigenberger en Ibis aan dat de overeenkomst met het schoonmaakbedrijf voldoet aan alle eisen en als die in de praktijk niet blijkt te worden nageleefd dan worden er maatregelen genomen. En onze buurman? Die bleef zwijgen.

Relevant onderwerp

Nu begrijp ik dat je met je mond vol tanden staat als je zo wordt overvallen in je auto, maar dat een communicatie of PR-afdeling vervolgens ook niet met een verklaring (en bijbehorende maatregelen) komt is een gemiste kans. Het wekt de indruk dat het geen relevant onderwerp is en de organisatie niet betrokken is bij het welzijn van hun eigen medewerkers.

Dit terwijl er ook al kamervragen zijn aangekondigd over het onderwerp. Niet heel best voor de reputatie van Bastion Hotels als werkgever, maar ook gasten denken er misschien wel twee keer na om er een kamer te boeken. Dit terwijl er misschien achter de schermen wel wordt gewerkt aan het verbeteren van de genoemde omstandigheden. Misschien binnenkort toch maar eens een kop koffie drinken aan de overkant.