We halen wel vaker mooie resultaten voor onze klanten, maar het NOS Journaal niet elke dag. Het Nederlandse BioConnection had dan ook een story to tell.

Bij de ontwikkeling van de covid-19-vaccins is niet alleen de ontwikkeling een uitdaging, maar ook de productie, het simpelweg vullen en afwerken van de enorme hoeveelheden benodigde vials. De wereldwijde beschikbare capaciteit daarvoor is beperkt, en alle grote CMO’s (Contract Manufacturing Organization) hebben de meeste van hun productielijnen al in gebruik voor reguliere geneesmiddelen. Zij hebben nauwelijks de mogelijkheid om op te schalen naar het niveau dat nodig is voor de miljoenen benodigde vaccins.
Ondertussen was de relatief kleine CMO BioConnection in Oss al gestart met de bouw van een nieuwe steriele GMP-productielijn. Deze faciliteit heeft een productiecapaciteit van tot 50 miljoen vials per jaar. In één zo’n flesje gaan waarschijnlijk vijf doses voor een coronavaccin, wat betekent dat er 200 miljoen vaccins per jaar kunnen worden geproduceerd. Ter vergelijking: het aantal inwoners van de EU is ongeveer 446 miljoen. Vanuit Oss kan dus een significante bijdrage gerealiseerd worden aan de productie van het vaccin.
Aanpak
We bouwden de relatie met journalisten zorgvuldig op en uit. We startten met het informeren van de lokale media over mijlpalen tijdens de bouw, zoals het verwijderen van de gevel van het pand voor een van de cruciale onderdelen van de nieuwe machine. We zorgden voor een regelmatige stroom aan nieuwsupdates via een speciaal ontwikkelde website en gebruikten social media voor de verspreiding van berichten. We organiseerden een persbijeenkomst om journalisten de unieke kans te geven een dergelijke faciliteit (normaliter een steriele omgeving waar een streng kledingprotocol geldt) van binnen te kunnen bekijken. Uiteindelijk bereikte BioConnection met de bouw van hun nieuwe faciliteit de nationale media en vonden meerdere interviews plaats, waaronder De Telegraaf, NRC, FD en NOS Journaal.
BioConnection NOS.nl BioConnection De Telegraaf