State of Application Delivery rapport van F5 geeft nieuwste trends en statistieken over applicatielandschap

F5 Networks heeft een nieuw onderzoeksrapport vrijgegeven dat inzicht geeft in de huidige status van het zakelijke applicatielandschap. Het 2015 State of Application Delivery rapport bevestigt onder andere van tot voor kort niet bewezen aannames over hoe IT omgaat met beschikbaarheid, veiligheid en programmeerbaarheid van applicaties.

Veel en snelgroeiend
Huidige applicatie-omgevingen zijn gigantisch en groeien snel. Een vijfde van respondenten geeft aan dat ze tussen 201 en 500 applicaties hebben draaien, 28 procent heeft 1-200 applicaties uitgerold. De belangrijkste motoren van deze groei zijn private cloud (aldus 59 procent) en mobiele toepassingen (56 procent). Het belang van deze twee zal verder groeien, waarmee ook het aantal applicaties groeit dat services nodig heeft en de complexiteit van het draaiende houden van al die toepassingen.

Beschikbaarheid versus beveiliging
Beschikbaarheid van applicaties wordt belangrijker geacht dan beveiliging ervan. Op de vraag welke applicatieservice van het grootste belang is, antwoordde 40 procent beschikbaarheid, en 30 procent security. Het rapport bekrachtigd de gedachte dat als een applicatie niet beschikbaar is, andere services er niet toe doen.

Dit staat in verband met een recent onderzoek onder consument door F5 naar hun wensen qua applicaties. Hier gaf 22 procent aan slechts vijf seconden te willen wachten op een app, voordat ze hem wegklikken. Een derde haakt af bij mobiele aankopen als de applicatie traag is. Daar tegenover staat wel dat de helft zich zorgen maakt over diefstal van persoonlijke gegevens via mobiele toepassingen.

soad-report-infographicProgrammeerbaarheid en SDN
Het onderzoek wijst tevens het belang van programmeerbaarheid uit. Het is een sleutelelement for DevOps, SDN en cloud computing. De respondenten gaven aan dat er een merkbare overstap plaatsvindt naar aan te passen automatisering en orchestratie van netwerkservices. Een API-ondersteunde infrastructuur is nodig om agility te stimuleren.

Gebruikers blijven geïnteresseerd in SDN als middel om hun netwerken te operationaliseren. Twee derde van de respondenten overweegt SDN ter verlaging van de operationele kosten. Om te groeien van de early adopter fase naar volwassenheid moet SDN dus in deze wens voorzien.

“Applicaties zijn inmiddels van cruciaal belang voor bedrijfsprocessen, en daarmee ook de applicatieservices die ontworpen zijn om de snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de toepassingen te vergroten”, aldus Rene Oskam, directeur Nederland bij F5 Networks. “De resultaten uit het State of Application Delivery rapport bevestigen dat applicaties niet zonder die ondersteuning kunnen. Bedrijven stappen in private, publieke of hybride cloud-modellen; de applicatieservices moeten daarin mee om de complexiteit en andere uitdagingen de baas te blijven.”

Aanvullende informatie op f5.com/SOAD, waaronder het volledige rapport (na registratie) en een infographic.