social media
Heb je al gehoord dat…? Wist je dat…? Weet je wat Johan net tegen me zei…? Mensen delen informatie maar al te graag. Dat is ook een van de insteken van content marketing en branded content. Waardevol an sich, zeker, maar pas als mensen het gaan delen, wordt de verdubbelaar ingezet. Dan creëer je buzz, en wordt het belangrijk element in je reputatiemanagement. Echter, uit onderzoek van social analytics-bedrijf Shareablee blijkt dat maar 7 procent van de gemaakte content wordt gedeeld.

Nu wordt er heel veel gemaakt tegenwoordig dat onder het containerbegrip ‘Content’ valt. Een groot gedeelte hiervan (het grootste?) is dusdanig slecht dat het de moeite van het delen ook niet waard is. We hebben nog een lange weg te gaan. Het feit dat je makkelijker slechte voorbeelden dan succesverhalen kunt vinden, zegt genoeg. Welke content is dan wel goed genoeg om gedeeld te worden? Marketing Online haalt twee conclusies uit het rapport. Vrouwen delen content die nuttig is en slim overkomt. Mannen delen grappige zaken. Tja, dat is een wijsheid die algemeen toepasbaar is, maar nog verrekte lastig concreet is te maken in het ontwikkelen van content. Daar bovenop helpt het als de content er fraai uitziet. Een gemene deler voor mannen en vrouwen

Wat wel duidelijk wordt uit de studie is dat het inspelen op emotie van belang is. Mensen gaan echt geen productaankondiging van versie 3.4 delen met hun vrienden en relaties. Ze delen wel een nuttige vondst die die versie brengt. Content moet dus interessant zijn voor een bredere doelgroep: als alleen de lezer binnen een niche-interessegebied er enthousiast van wordt moet je het mogelijk ruimer maken. Daarnaast helpt het als het ook nog humoristisch is, een gevaarlijk element, want wat de een geestig vindt is voor een ander flauw of zelfs beledigend (hoewel je dan echt wel twijfelachtige content maakt…). En ten slotte moet het design ook nog aanspreken. Tijd dus om tekstschrijvers, video-specialisten, content marketers en grafisch vormgevers samen(!) aan het werk te zetten. Die 7 procent moet echt heel veel hoger kunnen.